Raluca Turcan, anunț oficial despre legea bugetului! „Ar putea intra în vigoare cel mai devreme în 6 ianuarie”

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
30/12/2019, 12:34
Raluca Turcan, anunț oficial despre legea bugetului! „Ar putea intra în vigoare cel mai devreme în 6 ianuarie” GALERIE FOTO
Raluc aturcan a anunțat când poate intra în vigoare legea bugetului. Sursa foto - ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Vicepremierul Raluca Turcan a făcut un prim anunț oficial despre legea bugetului! Aceasta a explicat, la începutul şedinţei de Guvern că bugetul de stat ar putea intra în vigoare în data de 6 ianuarie 2020.

Raluca Turcan, anunț oficial despre legea bugetului!

Se va putea întâmpla lucrul acesta doar dacă legea pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului nu va fi contestată la Curtea Constituţională. ”Legea bugetului de stat, Legea bugetului asigurărilor de stat şi Legea privind unele măsuri fiscal- bugetare asupra cărora Guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului(…)

(…)au fost depuse astăzi la Secretariatul General pentru exercitarea dreptului de sesizare la Curtea Constituţională. Două zile este termenul de sesizare la Curtea Constituţională, anunţul a fost făcut şi calendarul ar putea fi după intrarea în vigoare, după promulgare.

„Ar putea intra în vigoare cel mai devreme în 6 ianuarie”

Asta dacă nu face nimeni sesizare la Curtea Constituţională, calendarul ar fi următorul: termen de sesizare 31 decembrie, dacă nu sunt atacate, pot pleca la promulgare în 6 ianuarie. Aşadar, bugetul ar putea intra în vigoare cel mai devreme în 6 ianuarie”, a declarat Turcan.

Premierul Ludovic Orban a explicat că data de 6 ianuarie 2020 a fost stabilită din cauza calendarului sărăbătorilor.”Practic Parlamentul şi-a încheiat procedura, iar termenul de atacare este 48 de ore. Din cauza calendarului de anul nou, merge la promulgare în 6 ianuarie”, a spus Orban.

Europarlamentarul PMP Traian Băsescu spune că asumarea bugetului în Parlament este un abuz de putere incredibil care va lăsa urme adânci în funcţionarea statului. El crede că Guvernul Orban a creat un precedent periculos prin această asumare, precizând că maniera aleasă de Executiv este neconstituţională.

Băsescu a declarat că i-a recomandat premierului Ludovic Orban să nu îşi asume răspunderea pe Legea bugetului.

“I-am spus că va crea un precedent îngrozitor asumându-şi răspunderea pe buget cu recomandarea, de la un om mai bătrân, să nu şi-o asume, să nu asume răspunderea guvernului pe buget datorită precedentului.

De acum, orice guvern va veni va spune ăsta e precendentul. Precendentul poate fi însă oprit de Curtea Constituţională. Aşa cum citesc eu Constituţia, asumarea răspunderii pe buget este neconstituţională total, nu există dubii”, a afirmat Băsescu.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×