Raed Arafat trage un semnal de alarmă în privința donării de sânge: ”Restul bolilor continuă să existe”

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
25/03/2020, 07:58
Raed Arafat trage un semnal de alarmă în privința donării de sânge: ”Restul bolilor continuă să existe”
Raed Arafat trage un semnal de alarmă în privința donării de sânge: ”Restul bolilor continuă să existe”. Sursa foto: Hepta.ro

Raed Arafat a transmis în cursul serii de marți, 24 martie, că mai multe centre de transfuzii din țară au semnalat scăderea acțiunilor de donare de sânge în contextul pandemiei de coronavirus. Secretarul de stat trage un puternic semnal de alarmă și le cere oamenilor să doneze pentru că există riscul ca mulți să moară din cauza COVID-19.

Șeful DSU Raed Arafat despre lipsa donatorilor de sânge perioada aceasta

Fondatorul SMURD Raed Arafat este de părere că din cauza numărul mic al persoanelor care donează sânge perioada aceasta există riscul ca numărul persoanelor decedate din cauza COVID-19 să crească. Secretarul de stat susține că este foarte important să donăm sânge pentru că restul bolilor continuă să existe, iar unii oameni chiar au nevoie de transfuzii.

„În ultima perioadă colegii din centrele de transfuzii sanguine ne-au semnalat scăderea foarte serioasă a acțiunilor de donare de sânge.

Chiar dacă suntem în situația în care ne aflăm la acest moment, să știți că restul patologiilor, restul bolilor continuă să existe și au nevoie de sânge, au nevoie de produse sanguine și au nevoie de salvatorii de vieți care sunt, de fapt, donatorii de sânge, care merg și donează periodic la centrele de sânge”, a declarat Raed Arafat, relatează antena3.ro.

Ordonanța Militară Nr. 3 le dă voie oamenilor să iasă din case pentru a dona sânge

Șeful DSU a ținut să precizeze că Ordonanța Militară Nr. 3 dată în cursul zilei de 24 martie prevede că persoanele care donează sânge au voie să iasă din case. Raed Arafat a atras atenția asupra acestei situații după ce a discutat cu centrele de transfuzii din țară care au rămas deschise perioada aceasta.

„Atragem atenția că această activitate de donare de sânge continuă să existe și este extrem de necesară. Rugăm salvatorii de vieți, donatorii de sânge să-și continue activitatea, centrele de transfuzie sanguină sunt deschise și îi așteaptă.

Altfel s-ar putea să înregistrăm decese printre pacienții care au nevoie de sânge și nu vor găsi acest produs extrem de important și bineînțeles, derivatele lui”, a completat secretarul de stat Raed Arafat, potrivit sursei menționate.

De asemenea, și Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România a atras atenția asupra faptului că numărul donatorilor a scăzut din cauza pandemiei de coronavirus. COPAC a cerut rezolvarea rapidă a acestei situații în contextul în care foarte mulți oameni se îmbolnăvesc.

„În prezent donarea de sânge a scăzut semnificativ, iar scăderea va deveni dramatică în condiţiile noilor restricţii de circulaţie”, au transmis reprezentanţii COPAC, informează news.ro.

„De transfuzii vor avea nevoie inclusiv cazurile grave de COVID-19, care nu vor întârzia să apară. Pentru această problemă solicităm Comitetului de Urgență și Ministerului Sănătății să găsească urgent o soluție pentru că va deveni cât de curând o problemă majoră a sistemului de sănătate”, a declarat președintele COPAC Radu Gănescu.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×