Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a dezvăluit în cadrul unui post de televiziune părerea acestuia despre loialitatea pentru sectorul public, după creșterea salariilor. În seara de vineri, 26 octombrie, a clarificat situația și evoluția serviciilor medicale de la creștere încolo.
Care este părerea lui Raed Arafat? Care este problema principală ce a apărut sau este pe cale să apară vizavi de această inițiativă? „E normal să am în spital privat medici care vin din altă parte sau medicul din spital public să părăsească locul de muncă înainte sau să lucreze 5-6 ore și restul dincolo, nu știu, trebuie analizat.”
Raed Arafat, despre medicii de stat
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență s-a pronunțat vineri seara, 26 octombrie, cu privire la salariile crescute, la medicii din spitalele private, dar și despre cei din spitale publice. Raed Arafat este de părere că toate acestea vin în primul rând cu obligații. „Din momentul în care noi plătim corect, pentru că nu mai poate spune nimeni că plata e sub un nivel, trebuie să ne așteptăm la un comportament foarte corect, la o abordare foarte corectă a bolnavului și la un interes egal cu ce dau unii în sectorul privat. În sectorul public nu mai e niciun motiv și nu generalizăm.
Sunt mulți medici care își fac treaba corect și o făceau și înainte de creşteri. Acum avem motivul. Din moment ce plata a ajuns la nivelul acesta, solicităm ca în sectorul public să fie interesul și loialitatea la nivel maxim. Nu prindem pe nimeni care pleacă înainte de program ca să opereze sau să lucreze în altă parte, fără să fac aluzie la nimeni, dar dau exemple care știm că se întâmplă. Nu pot să consult în cabinet privat, când încă sunt prins în programul public. Vin la 8, plec la 4… e una, dar vin la 8 și plec la 1 sau la 12 nu e ok, la salariul primit.
Avem posibilitatea să îmbunătăţim mult serviciile medicale în ambele sectoare. Dacă în sectorul public pun reguli serioase, sectorul privat va fi obligat să facă și el regulile lui și să atragă medicii care să lucreze cu el. Acum suntem între 2 entităţi, lumea se plimbă între ele, bolnavul se plimbă și mai mult între ele și nu avem garanția calităţii în ambele”, a de clarat Raed Arafat în cadrul unei emisiuni.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
„Este o problemă de fond a sistemului”
De asemenea, secretarul de stat a dat amânunte despre acest subiect sensibil care îi privește pe medicii de la spitalele de stat și publice. Iar, după cum s-a pronunțat acesta, salariile decente ale medicilor din ambele tabere trebuie să vină cu obigații. „Dacă însă cineva care lucrează de exemplu în maternitate dar merge în două locuri, adică dimineața stă la spital și după-amiaza în altă parte, iar loialitatea lui nu este în locul unde primește salariul de 13.000 sau 16.000 de lei, atunci maternitatea din sectorul public poate să lase de dorit, pentru că nu e îngrijită.
Știu că este un subiect sensibil și nu se dorește atingerea lui pentru că ar fi o măsură nepopulară dar poate că ar trebui să schimbăm programul de lucru să fie de șapte sau opt ore ca peste tot. Știu că unii colegi sunt supărați acum pe ceea ce spun dar este normal ca medicul din spitalul de stat să lucreze cinci, șase ore și apoi să meargă dincolo la privat? Părerea mea este că aceasta este o problemă de fond a sistemului”, a mai declarat Raef Arafat.