Șeful ISU, Raed Arafat, a fost audiat recent în dosarul intervenția jandarmilor. Acesta are calitatea de martor în dosarul intervenția jandarmilor. De asemenea, a clarificat situația privind echipajele ISU care au acționat la protestele împotriva guvernului din Piața Victoriei.
Raed Arafat, lămuriri pentru dosarul „interveția jandarmilor”
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a fost audiat în calitate de martor, vineri, la Parchetul General. Acesta a fost prezent la Ministerul Afacerilor Interne cu privire la componenta specifică din centru de comandă de pe parcursul protestului început pe 10 august a anului curent. Raed Arafat, care a fost audiat în dosarul pentru intervenția jandarmilor nepotrivită, a arătat că nu a avut informații care priveau existența unei tentative de posibilă lovitură de stat.
Dosarul „intervenția jandarmilor”
Șeful ISU, în calitate de martor, a dat anumite explicații privind existența unei tentative de lovitură de stat. “Nu s-a discutat aşa ceva atunci sau ce a fost atunci, nici vorbă şi nici chiar nu se ştia că va apărea situaţia care va apărea”, a declarat Raed Arafat.
Citește și: Liviu Gragnea, înlocuit? Cine ar putea veni în fruntea PSD
Citește și: Amendă de 3.000 de lei pentru șoferii care au așa ceva în mașină
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ponturi pariuri Poli Iași – FCSB (23.12.2024). Cine încheie 2024 bine?
“Centrul de comandă este pe componente şi da, este un centru integrat, depinde de situaţie. Deci, eu am fost în minister şi am fost în componentă pe situaţie de urgenţă, împreună cu inspectorul şef pentru situaţii de urgenţă Bucureşti şi cu colegii de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, care, unii dintre ei, au acolo locuri de muncă 24 din 24.E un centru activ tot timpul, doar că am ridicat nivelul de activare al lui, fiind suplimentat, având în vedere un miting care era anunţat cu un număr foarte mare de oameni”, a mai spus secretarul de stat.
Se pare că acesta s-a prezentat la Parchetul General ca martor. Acest lucru a lămurit și a dezmințit anumite speculații care au fost discutat în spațiul public, unele chiar referitoare la tragicul eveniment în care un pacient a decedat imediat după proteste.
Subprefectul Capitalei, audiat la Parchet
“Am înţeles că sunt speculaţii în privinţa pacientului care a decedat după câteva zile. Nu au fost discuţii aici. (…) Noi am răspuns la nişte speculaţii care deja erau în spaţiul public. (…) Am făcut anumite precizări, n-am dat amănunte. (…) Am dat care era motivul pentru care s-a prezentat la punctul de prim ajutor (n.r. – pacientul care a murit), ca să clarificăm o situaţie care s-a speculat.
Oricum, îmi pare rău că ei (n.r. – familia pacientului) au luat-o ca o divulgare a anumitor secrete, deci dacă eram cei care dădeau numele pacientului în spaţiul public şi dădeau date despre starea lui, normal că atunci era alt aspect. Dar aici noi am răspuns la unele speculaţii. (…) Nu despre asta s-a discutat”, a declarat Raed Arafat.
Șeful ISU a lămurit sițuația, astfel a precizat că au fost 17 echipaje, dar numai 3 aveau la bord medici. “După ce s-a escaladat situaţia şi a apărut situaţia care a apărut, au fost suplimentate până la 33 – 34 de echipaje. Inţial am avut trei medici pe maşini, restul personal paramedical, după completarea echipajelor şi suplimentarea lor am ajuns la 10 medici şi restul echipaje paramedicale”, a explicat secretarul de stat. Ceea ce a spus oficialul MAI a fost faptul că propunerea de a exista mai multe echipaje în Piața Victoriei s-a dat când a crescut numărul de persoane care prezentau răni destul de grave și care avea nevoie de îngrijiri medicale.
″Şi aceasta a fost dată de inspectorul şef pentru situaţii de urgenţă Bucureşti. Suplimentarea nu s-a făcut deodată, de la 17 la 34, ci treptat. Iniţial, s-au adus vreo trei echipaje, după care încă vreo trei, ca să facă faţă la numărul celor care se prezentau. Cel puţin la nivelul structurilor care au intervenit din partea noastră, da, au fost oameni expuşi, că au lucrat fără mască de protecţie. Nu am informaţii până acum să fie cineva care să fi suferit pe o lungă durată sau care să necesite îngrijiri medicale mai departe. Cel puţin nu mi s-a adus la cunoştinţă”, a mai declarat șeful ISU.
Alte nume din dosar
În dosarul deschis pentru intevenția brutală a jandarmilor din cadrul protestelor începute pe 10 august împotriva guvernului au fost și alte nume importante. La audierile de la Parchet au fost prezenți, în această săptămână, secretarul de stat MAI, Gheorghe Nucu Marin, șeful Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, colonelul Cătălin Paraschiv și subperfectul Capitalei, Corneliu Cristea.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a fost și ea audiată în același dosar, pe 4 septembrie. De asemenea, au fost prezenți în dosarul privind intervenția jandarmilor la protestul din 10 august și viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu și prefectul Capitalei, Speranța Cliseru.