PSD trimite la CCR legile PNL. Marcel Ciolacu: ”Mi se pare o guvernare abramburistică”

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
14/12/2019, 15:22
PSD trimite la CCR legile PNL. Marcel Ciolacu: ”Mi se pare o guvernare abramburistică”
PSD va sesiza CCR pe legile asumate de Guvernul Orban. Sursa foto: newsweek.ro

Președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu a declarat că va sesiza Curtea Constituțională Română cu privire la proiectele pe care Guvernul Orban și le-a asumat. Este vorba de modificarea legilor justiției, abrogarea OUG privind decontarea transportului pentru elevi și legea bugetului pe anul 2020.

PSD sesizează CCR în legătură cu proiectele pe care și le-a asumat Guvernul Orban

Marcel Ciolacu a declarat că va depune luni, 16 decembrie, o sesizare în Parlament legat de legile justiției și abrogarea OUG privind decontarea transportului pentru elevi. Totodată, politicianul a precizat că legile vor fi atacate pe formă, nu pe fond.

În plus, președintele Camerei Deputaților a anunțat că Partidul Social Democrat va depune o sesizare și la Curtea Constituțională asupra proiectelor pe care Guvernul PNL și-a le-a asumat. De asemenea, Ciolacu a spus că actuala guvernare este una „abramburistică”.

Marcel Ciolacu: ”Guvernul Orban a venit cu asumări pe domeniul justiției”

„Vom face sesizarea în Parlament, cea pe legile justiției și una în domeniul transporturilor. Nu vom face sesizări pe fond. În primul rând, vom face o sesizare pe formă. Cele două legi cu care a venit domnul Orban în Parlament, noi nu vrem să le atacăm pe fond, vrem să le atacăm pe formă. Luni vor fi depuse aceste sesizări.

Un lucru care mi se pare normal din două motive. În primul rând, a existat un referendum în România ca niciun Guvern să nu mai schimbe legile din domeniul justiției prin ordonanțe sau prin asumări. Și primul lucru pe care l-a făcut Guvernul Orban, a venit cu asumări pe domeniul justiției”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit Mediafax.

 „Atâta timp cât există legi în Parlamentul României, mai ales într-o formă finală de dezbatere, nu poți să vii tu Guvern să îți asumi și să treci peste Parlament. Parlamentul României este instituția care legiferează în orice stat democratic”, a adăugat politicianul.

Președintele Camerei Deputaților a vorbit și despre deficitul bugetar

În altă ordine de idei, Marcel Ciolacu, a spus și ce se va întâmpla cu legea bugetului de stat și dacă aceasta va fi adoptată până la finalul lui 2019. Politicianul a ținut să le reamintească românilor că Guvernul Orban își asumă un deficit bugetar de cel puțin 40, în condițiile în care guvernarea PSD a redus deficitul de la 38% la 35%.

„Cred că sunt niște întrebări pe care le adresați în primul rând actualei guvernări. E responsabilitatea lor și creșterea euro și deficitul și asumarea deficitului în anul viitor.

Am văzut și eu cu indicatorii cu care s-a venit tot prin asumare în Parlament, că deja datoria publică, mult hulita datorie publică, spunând întotdeauna că PSD-ul îi îndatorează pe copiii noștri. 

Am văzut că PSD, în trei ani, a coborât datoria publică de la 38% la 35%, iar acum se vine cu o datorie publică asumată de cel puțin 40%”, a completat președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×