PSD amenință Guvernul Orban cu moțiunea de cenzură: ”O avem deja făcută”. Când ar putea fi depusă

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
28/01/2020, 18:26
PSD amenință Guvernul Orban cu moțiunea de cenzură: ”O avem deja făcută”. Când ar putea fi depusă
PSD amenință Guvernul Orban cu moțiunea de cenzură. Sursa foto. digi24.ro

Social-democrații amenință cu depunerea unei moțiuni de cenzură, dacă Guvernul își va asuma răspunderea pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

PSD amenință Guvernul Orban cu moțiunea de cenzură

Așadar, visul liberalilor de fi organizate alegeri anticipate este mai aproape de realizare, mai ales dacă Guvernul Orban va pica în urma treceroo moțiunii de cenzură a PSD.

„Dacă mâine (miercuri – n.r.) este asumarea (Guvernului – n.r.), presupun că joi vom depune moţiunea de cenzură, pentru că o avem deja făcută. Veţi vedea la vot dacă sunt voturile necesare”, a spus Ciolacu, potrivit Agerpres.

Cum poate pica Guvernul Orban

Miercuri, Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună extraordinară pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului, a fost votată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

Iată când spune Constituția că pot fi organizate alegerile anticipate:

(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată. (3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×