Proteste masive la Teheran! Iranienii îi cer demisia lui Ali Khamenei

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
12/01/2020, 08:30
Proteste masive la Teheran! Iranienii îi cer demisia lui Ali Khamenei
Proteste masive pe străzile din Teheran după ce a fost recunoscută doborârea avionului ucrainean. Sursa foto: Hepta.ro

Mii de protestatari au ieșit pe străzile din Teheran după ce autoritățile iraniene au recunoscut că au doborât avionul ucrainean imediat după decolare. Iranienii cer demisia ayatollahului Ali Khamenei după ce 176 de ucraineni au murit. 

Iranienii vor demisia lui Ali Khamenei după doborârea avionului urainean

Autoritățile de la Teheran au mărturisit că avionul urainean în urma căruia și-au pierdut viața 176 de oameni a fost doborât din greșeală cu o rachetă. După această declarație iranienii au ieșit pe străzile din toată țara protestând împotriva regimului.

Potrivit The Telegraph oamenii scandează „Rușine!”, „Demisia” și „Moarte mincinoşilor”. Protestatarii cer demisia ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului. Totodată, oamenii au mai scandat și împotriva forțelor militare de elită numiți Gardienii Revoluției. 

Iranul a recunoscut doborârea avionului de origine ucraineană

Conflictul dintre SUA și Iran a dus la conflicte majore. Așa se face că autoritățile iraniene se temeau pentru represaliiile pe care urmau să le suporta după ce atacaseră mai multe baze militare din Irak, dar în loc să aplaneze situația, au doborât un avion ucrainean.

Autoritățile au recunoscut în cele din urmă că aeronava a fost doborâtă de o unitate aeriană a Gardienilor Revoluției, din greșeală. În avionul companiei Ukrainian Airlines se aflau 176 de persoane. Nu a existat niciun supraviețuitor. 

„Asum responsabilitatea totală. Aş fi preferat să fi murit şi să nu fiu martor la un astfel de accident”, a declarat generalul de brigadă Amirali Hajizadeh, sâmbătă, 11 ianuarie. Mărturisirea video a fost postată pe site-ul televiziunii de stat.

„O zi tristă. Concluziile preliminare ale anchetei interne a forțelor armate: eroarea umană la momentul crizei generate de aventurismul SUA a dus la dezastru.

Profundele noastre regrete, scuze și condoleanțe merg către poporul nostru, către familiile tuturor victimelor și către toate celelalte popoare afectate”, scrie ministrul de externe al Iranului, Javad Zarif într-un mesaj pe Twitter.

Ucraina anunță o serie de condiții după recunoașterea ”greșelii”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că recunoașterea autorităților de la Teheran nu este de ajuns. Totodată, șeful statului a enunțat și o serie de condiții. „Această dimineață nu a fost una bună, dar a adus adevărul. Chiar înainte de încheiarea anchetei comisiei internaționale, Iranul a recunoscut că a doborât avionul ucrainean.

Noi însă insistăm pe o recunoaștere deplină a vinei. Ne așteptăm ca Iranul să facă o anchetă completă și transparentă, să-i aducă pe cei responsabili în fața justiției, să înapoieze rămășițele pământești ale celor decedați, să plătească despăgubiri și să transmită scuze oficile prin canalele diplomatice.

Sperăm că ancheta va continua fără amânări artificiale și obstacole. Cei 45 de profesioniști ai noștri au nevoie de acces deplin și de angajamentul de a face dreptate”, a spus președintele ucrainean.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×