Iranul confirmă că a doborât avionul Ukrainean Airlines: „O mare tragedie și o eroare impardonabilă”

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
11/01/2020, 11:15
Iranul confirmă că a doborât avionul Ukrainean Airlines: „O mare tragedie și o eroare impardonabilă”
Iran confirmă că a doborât avionul Ukrainean International Airlines *foto: hepta.ro

Schimbare de poziție spectaculoasă făcută de autoritățile iraniene, care au recunoscut sâmbătă dimineața că sunt responsabili pentru doborârea avionului ucrainean în care se aflau 176 de oameni.

Televiziunea de stat din Iran a precizat prin intermediul unui comunicat că avionul ucrainean zbura în apropiere de o zonă militară sensibilă și că a fost doborât din pricina unei erori umane. Sursa citată a precizat faptul că cei responsabili vor fi trași la răspundere. Armata iraniană a afirmat că avionul a fost lovit din „eroare”.

Iranul a recunoscut că a doborât avionul Ukraine International Airlines

Iranul regretă „profund” această prăbuşire, „o mare tragedie şi o eroare impardonabilă”, a declarat preşedintele iranian Hassan Rouhani, cel care a spus pe twitter că „Ancheta internă a forţelor armate a concluzionat că, în mod regretabil, rachete lansate din eroare au provocat prăbuşirea avionului ucrainean şi moartea a 176 de nevinovaţi”.

Înaintea lui Rouhani, ministrul de externe Mohammad Javad Zarif exprimase deja „regrete, scuze şi condoleanţe”. Zarif susține că eroarea a venit pe seama „aventurismului american” care „a dus la dezastru”. Din primele informații se pare că avionul ucrainean zburase peste un sit militar care aparține Gardienilor Revoluției.

Zarif a făcut aluzie la faptul că SUA l-au eliminat pe generalul iranian Qassem Soleimani într-un raid cu dronă, după ce acesta a părăsit aeroportul din Bagdad, pe 3 ianuarie. În noaptea în care avionul ucrainean a fost doborât, Iranul lansase „Operațiunea Martir Soleimani”, în care a atacat două baze militare din Irak în care erau staționați militari americani.

Iranul nu a recunoscut în prima fază că a doborât avionul ucrainean

Interesant este că până acum Iranul a dezmințit categoric teoria conform căreia ar fi doborât avionul ucrainean. Asta desi Canada, țară care a pierdut cei mai mulți cetățeni, dar și statele occidentale au prezentat informații potrivit cărora zborul PS752 al companiei Ukraine Airlines International a fost doborât miercuri de o rachetă trimisă de armata iraniană.

Inițial televiziunea de stat iraniană a anunțat că avionul s-a prăbușit din cauza unei defecțiuni tehnice. Între timp, postul de televiziune CNN a intrat în posesia unei înregistrări în care avionul de pasageri se prăbuşeşte imediat după decolarea de pe aeroportul din Teheran.

În imaginile respective se vede cum avionul Boeing 737 se prăbușește într-o mare de flăcări pe un teren de lângă Teheran. Autenticitatea filmării a fost confirmată de Autoritatea Aviatică Civilă din Iran.

În tragedie și-au pierdut viața 176 de persoane. Potrivit unui expert în aviație, sistemul de rachete TOR folosit de armata iraniană ar fi putut lovi aeronava ucraineană.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×