Proteste impresionante la Hong Kong! Poliţia trage cu gaze lacrimogene şi mingi de cauciuc

Alex Năstase  
înStiri de ultima ora
27/10/2019, 15:07
Proteste impresionante la Hong Kong! Poliţia trage cu gaze lacrimogene şi mingi de cauciucGALERIE FOTO
Protestatarii au fost arestați de poliția din Hong Kong. Sursa foto - facebook

Proteste impresionante la Hong Kong acolo unde Poliția a fost nevoită să apeleze din nou la gaze lacromogene şi mingi de cauciuc în tentativa de a dispersa o manifestaţie în favoarea democraţiei neautorizată pe străzi comerciale şi turistice în Peninsula Kowloon. Trebuie specificat că fosta colonie britanică se confruntă de la începutul lui iunie cu cea mai gravă criză politică de la retrocedarea sa către China în 1997, prin manifestaţii şi acţiuni aproape zilnice.

Proteste impresionante la Hong Kong!

De această dată vârful de sud al Peninsulei Kowloon, la spectaculosul golf Hong Kong, a fost teatrul unor confruntări între forţele de ordine şi manifestanţi, inclusiv pe străzile care dau către emblematicul Hotel Peninsula, în cartierul Tsim Sha Tsui. Mulţi manfestanţi purtau măşti, în pofida interzicerii decretate de Executivul regiunii semiautonome. Însă puţini purtau însemnele clasice ale activiştilor radicali – căşti de şantier şi măşti de gaze.

Tensiunea era palpabilă încă de duminică după-amiaza, când poliţia s-a desfăşurat în număr foarte mare pe străzi în apropierea mării, unde urma să înceapă o manifestaţie neautorizată de Guvernul local. Poliţiştii perchezişionau oamenii, antrenând scene de confruntare, pe măsură ce mulţimea îşi exprima nemulţumirea, unii catalogând forţele de ordine drept ”triade” – mafia chineză tradiţională.

Poliţia trage cu gaze lacrimogene şi mingi de cauciuc

Gaze lacrimogene şi mingi de cauciuc au fost trase în trei locuri, iar ciocniri au obligat mulţimea să se disperseze. Manifestanţii au ridicat baricade improvizate pentru a bloca circulaţia pe anumite artere. Ei au imprivizat baricade metalice, pentru a bloca accesul pe „bulevardul starurilor”, promenada de la mare, un tribut adus cinematografiei din Hong Kong. Executivul local, care nu a oferit vreo ieşire din această criză, şi-a lăsat poliţia să răspundă manifestanţilor, antrenând confruntări tot mai frecvente cu radicali care nu ezită să facă uz de cocteiluri Molotov, să vandalizeze magazine care susţin Beijingul sau să agreseze oameni care nu sunt de acord cu ei.

Însă reprezentanţi ai mişcării în favoarea democraţiei au fost, de asemenea, ţinta unor atacuri ale unor necunoscuţi, ceea ce a subminat reputaţia stabilităţii şi securităţii fostei colonii britanice. În ultimele zile, manifestaţiile nu au fost la fel de masive ca la începutul lunii. Mişcarea a luat forma unor acţiuni spontane, care rămân aproape zilnice. ”Am putea avea sentimentul că este mai puţină lumea afară, însă oamenii doar folosesc metode diferite pentru a susţine mişcarea”, a declarat un manifestant în vârstă de 23 de ani, care s-a prezentat drept Chan.

 

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×