Programul de lucru între 9.00 şi 17:00 este pe cale de dispariţie, deoarece companiile devin de acord cu „statul peste program”. Patronii sunt total de acord cu programul flexibil al angajaţilor. În unele cazut, acest lucru este prevăzut şi în contractul de angajare. Iar în altele, acest aspect se negociază cu fiecare angajat.
Programul de lucru între 9.00 şi 17:00, pe cale de dispariţie: motivul
Se pare că flexibilitatea în ceea ce priveşte programul de lucru nu este importantă doar pentru cei care sunt părinţi sau pentru studenţi. Specialiştii susţin că cei care lucrează între orele dorite de ei, ceea ce duce şi la un timp îndelungat în acelaşi loc de muncă, sunt mai motivaţi. De aceea, angajatorii au înţeles pe parcursul timpului că unii angajaţi preferă să se trezească de dimineaţă, iar altele să se trezească mai târziu. Şi, dacă ar fi să schimbăm o vorbă românească:” angajatul nostru, stăpânul nostru”, am ajunge la ceea ce se întâmplă în prezent, legat de programul de lucru, care nu mai e de mult normal.
Totodată, această schimbare a putut avea loc şi datorită tehnologiei avansate, care permite, în cele mai multe domenii, realizarea tuturor activităţilor cu doar o simplă conexiune la internet. În urma unui studiu, realizat în România, luna trecută, de către un site de anunţuri online , demonstrează că aproximativ 49% dintre respondenţi, au declarat programul flexibil ca fiind unul dintre cele mai importante beneficii.
În Marea Britanie, spre exemplu, lucrurile stau total opus. Doar 6% dintre angajaţi lucrează în intervalul care acum va deveni istorie, adică cel dintre orele 9 şi 17. S+a ajuns la un astfel de procent în urma faptului că aproximativ jumătate dintre angajaţii au negociat cu angajatorii lor un program flexibil. Britanicii şi-au dorit să petreacă mai mult timp alături de copii lor, să se ocupe cât se poate de mult ei de educaţia lor ori doar pentru a putea avea timp liber în care să poată face diferite activităţi.
Programul de lucru între orele 9 şi 17, pe cale de dispariţie! Trecutul e trecut!
Cu toate cele expuse mai sus, pauza care existentă, din punct de vedere a legislaţiei muncii, constă în faptul că toată lumea avea dreptul la 30 de minute de pauză la 8 ore, dar care trebuie recuperată. Lăsând deoparte acest aspect, se pare că „pauzele lungi şi dese” nu sunt prevăzute nicăieri, nu au fost nici înainte de 89 şi nu vor fi niciodată, dar, cu toate interzicerile, ele par a fi cele mai benefice. Dacă sunt nereguli, articolul 261, alineatul 1, le poate lămuri.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
Acesta prevede că orice salariat interesat poate sesiza angajatorului cu privire la dispoziţiile regulamentului intern, în măsura în care face dovada încălcării unui drept al său. Alineatul al doilea al articolului subliniază controlul legalităţii dispoziţiilor cuprinse în regulamentul intern care este de competenţa instanţelor judecătoreşti, care pot fi sesizate în termen de 30 de yile de la data comunicării de către angajator a modului de soluţionare a sesiyării formulate potrivit alineatului 1.