Prognoza meteo pentru luna aprilie! Vom avea parte de vreme frumoasă pe întreg teritoriul țării

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
29/03/2020, 13:05
Prognoza meteo pentru luna aprilie! Vom avea parte de vreme frumoasă pe întreg teritoriul țării
Luna aprilie ne aduce vreme frumoasă în cea mai mare parte a țării. Sursa foto: realitatea.net

Administrația Națională de Meteorologie a transmis prognoza meteo pentru luna aprilie, iar veștile sunt cât se poate de bune, pentru că primăvara își va face în sfârșit simțită prezența cu adevărat. Ne așteaptă o perioadă cu vreme frumoasă și temperaturi semnificativ mai ridicate, în timp ce fenomenele extreme vor avea o frecvență mult mai redusă pe întreg teritoriul țării.

Luna aprilie ne aduce vreme frumoasă și temperaturi ridicate

Să nu uităm că vorbim despre o lună reprezentativă de primăvară, mult mai stabilă decât martie, în care fenomenele specifice iernii sunt resimțite extrem de rar sau chiar deloc. Potrivit specialiştilor, sub influenţa dominantă a circulaţiei aerului dinspre vest şi sud-vest şi ca urmare a schimbărilor în distribuţia centrilor barici de pe continentul european, temperatura medie lunară a aerului înregistrează în aprilie, un salt evident faţă de lunile anterioare.

Astfel, se constată că temperatura medie multianuală a lunii aprilie are valori pozitive în majoritatea regiunilor țării, cele mai ridicate, peste 12 grade Celsius, fiind semnalate în sudul şi sud-vestul teritoriului.

De asemenea, în Câmpia Română, Câmpia de Vest, în zonele joase de luncă din Transilvania (Culoarul Mureşului) şi din Moldova, dar şi în mare parte din Dobrogea, temperatura medie va fi cuprinsă între 10 şi 12 grade Celsius.

În zonele de podiş din Moldova şi Transilvania, precum şi în dealurile subcarpatice, valorile medii de temperatură vor fi cuprinse între 8 și 10 grade Celsius, iar de la poalele munţilor şi până la altitudini de 1.000 de metri, mercurul din termometre va înregistra între 2 şi 6 Celsius. În acelaşi timp, în masivele înalte din Carpaţii Meridionali şi Carpaţii Orientali, valorile termice vor scădea sub zero grade Celsius, ajungând până la -2 grade pe piscurile cele mai înalte.

Cum va fi vremea în Capitală

Pe de altă parte, se estimează că precipitațiile vor crește semnificativ, din sud-est către nord-vest, dar şi odată cu creşterea altitudinii. În cea mai mare parte a Câmpiei Române, Câmpiei de Vest, Podişului Moldovei şi cel al Transilvaniei, valorile medii multianuale ale cantităţii de precipitaţii  vor depăși pragul de 50 mm.

În Capitală ne așteaptă vreme predominant frumoasă, cu temperaturi ce vor depăși, pe alocuri pragul normal pentru această perioadă. Și precipitațiile vor fi, însă, la cote ridicate în luna aprilie, mai ales dacă ne raportăm la valorile înregistrate în ultimii ani.

Cantitatea lunară maximă absolută de precipitaţii din aprilie este de 160,4 mm, înregistrată la Bucureşti – Băneasa, în 1997, an în care a mai fost înregistrată şi maxima absolută la staţiile meteorologice Bucureşti – Afumaţi şi Bucureşti – Filaret, aceasta fiind de 159,7 mm, respectiv 159,2 mm.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×