Profilul psihologic al lui Gheoghe Dincă, analizat de psihologul criminalist Dorin Dumitran

Theo Sutiu   
în Stiri de ultima ora
21/01/2020, 19:09
Profilul psihologic al lui Gheoghe Dincă, analizat de psihologul criminalist Dorin Dumitran
Gheorghe Dinca este principalul suspect în cazul crimelor de la Caracal. Sursa foto: digi24.ro

Psihologul criminalist Dorin Dumitran a vorbit despre rechizitorul din cazul Caracal și care a fost impresia pe care i-a lăsat-o Gheorghe Dincă la prima întâlnire pe care au avut-o.

„Dincă este un om bolnav psihic”

Întrebat de Marius Tucă, în cadrul emisiunii „Marius Tucă Show” transmisă live pe Mediafax.ro ce părere i-a făcut Dincă prima dată când s-au întânit: „Inițial am refuzat să îl văd pe Dincă deoarece mi-am dorit să văd întâi locul faptei.

Două chestiuni m-au intrigat: în primul rând aspectul interior al camerei în care au fost ținute fetele și apoi acel chepeng care acoperea o fostă groapă de vizitare auto.

Dincă este un tip care s-a autoizolat progresiv, cu stimă de sine scăzută, cu limitare gravă la tot ce înseamnă intruziune în mediul lui gospodăresc, un om cu probleme psihice”.

Ce informații despre presupusul criminal mai conține rechizitoriul

Redăm, mai jos, „particularităţile individuale ale inculpatului“ scrise concluziv-sintetic la finalul analizei.

„Indiferenţă afectivă, sadism, agresivitate pervasivă, absenţa regretelor. Inculpatul este narcisic, manipulativ, depresiv-hipocondriac, teatral-demonstrativ, egolatru.

Profilul psihologic al criminalului cu sânge rece care comite omor în stare de afect. Probele psihologice aplicate au subliniat existenţa unui set de trăsături stabile, constante ale personalităţii, care trebuie interpretate doar în interrelaţie.

Fiind demonstrată dizarmonia, dezechilibrul între trăsături îşi poate găsi explicaţia ştiinţifică prin raportare la situaţiile de viaţă cu impact major asupra stabilităţii comportamentale a inculpatului.

Relaţiile interpersonale ale inculpatului au fost trăite cu intensitate, pendulând între supraidealizare şi devalorizare, ambele afectând serios dimensiunea toleranţei la frustrare.

Instabilitatea afectiv-emoţională a punctat experienţa de viaţă a inculpatului, dispoziţia oscilând de la starea bazală, până la depresie, iritabilitate şi irascibilitate.

Cu o puternică tendinţă la impulsivitate, inculpatul nu a putut niciodată să îşi gestioneze episoadele de mânie neobişnuit de intense, inadecvate, descărcate prin accese de furie destructivă.

Aflat în permanentă căutare de securizare şi aprobare, inculpatul a învăţat să manipuleze oamenii şi situaţiile în încercarea de a contracara sentimentele intense de ”anestezie” şi depersonalizare”.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×