Primarul Mihai Chirica se testează săptămânal pentru coronavirus. Un medic din Iași, reacție virulentă la adresa edilului. VIDEO

Traian Terzian   
în Stiri de ultima ora
20/03/2020, 10:23
Primarul Mihai Chirica se testează săptămânal pentru coronavirus. Un medic din Iași, reacție virulentă la adresa edilului. VIDEO
Primarul orașului Iași, Mihai Chirica, a declarat la un post local de televiziune că se testează săptămânal pentru coronavirus

Primarul orașului Iași, Mihai Chirica, a declarat la un post local de televiziune că se testează săptămânal pentru coronavirus, motivând că nu vrea să-și pună în pericol nici sănătatea, nici colegii.

Primarul Mihai Chirica se testează săptămânal pentru coronavirus

”Trebuie să te gândești la sănătatea ta. Până la urmă, nu știi cum este omul din față. Pare că este sănătos, așa cum par și eu. Eu o singură chestie spun. Că în calitate de primar și coordonator al Situațiilor de Urgență pe Municipiul Iași, mi-am făcut testul și ieri și îl fac săptămânal, ca să nu-mi infectez colegii”, a declarat primarul Mihai Chirica despre testul de coronavirus.

Conform reporteris.ro, moderatorul emisiunii a încercat să salveze momentul de sinceritate aal primarului și a spus: ”Să precizăm că nu e un moft, ci o obligație”. La care primarul a întărit: ”O obligație, bineînțeles. Noi facem ședințe aproape zilnic cu 30-40 de conducători de unități, nu ne putem permite să ne întâlnim unul lângă altul și să ne virusăm”.

Protocolul stabilit de Guvernul României spune că sunt testate doar persoanele cu simptome și contactele lor, în urma anchetei epidemiologice, precum și cei veniți din străinătate, din Zonele Roșii.

”Nu stau acum să fac anchetă, nu-mi văd capul de treabă”

Un important medic ieșean de la Spitalul de Neurochirurgie a avut o reacție virulentă la adresa edilului: ”Este incredibil ce aud! Deci eu, stat, impun medicilor de ATI suspecți să stea 14 zile în carantină, deși știu că voi avea nevoie de ei și îi pot testa, și testez la cerere un primar?”.

Șefa Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, Carmen Dorobăț, a afirmat că a aflat din presă de testarea primarului Mihai Chirica: ”Nu a intervenit la mine. O fi obținut acceptul unui medic din spital. Nu stau acum să fac anchetă, nu-mi văd capul de treabă”.

Prefectul Marian Grigoraș a mărturisit că nu și-a făcut testul de coronavirus și a precizat că el este șeful comandamentului la nivel județean: ”Sunt șeful Situațiilor de Urgență pe județ. Nu există nicio prevedere care să îmi permită să fiu testat la cerere sau peste rând. În România se testează acum doar la simptome. Astea sunt regulile impuse, le respectăm”.

Jurnaliștii de la reporteris.ro au contactat Biroul de Presă al Primăriei Iași, iar Sebastian Buraga, șeful acestuia, a cerut să-i fie trimis un SMS. După ce a fost informat despre prevederea legală în baza căreia Mihai Chirica se testează periodic la cerere, acesta nu a mai oferit niciun răspuns.

Reprezentanţii Colegiului Medicilor Iaşi susţin că cele mai multe cadre medicale nu sunt protejate în faţa coronavirusului, pentru că nu au nici „echipamente specifice” şi nici suficiente cantităţi de dezinfectant.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×