Pe 1 februarie Regatul Unit va ieși din Uniunea Europeană, iar veștile proaste pentru românii din Marea Britanie au început să apară. Astfel, Marea Britanie va trebui să reducă salariul minim pentru imigranți.
Cu cât se va micșora salariul minim pentru străinii din Marea Britanie
Comitetul de Consultanță pentru Migrație, instituție ce oferă consultanță guvernului britanic, a arătat că salariul minim pentru străinii care muncesc în Marea Britanie ar trebui să coboare la 25.600 de lire pe an, cu 4.400 de lire mai puțin față de cât este acum.
Sarariul minim pentru imigranți ar trebui redus întrucât Marea Britanie nu va mai acorda prioritate celor veniți din UE odată cu ieșirea Regatului Unit din alianță. Astfel, măsura ar fi menită să sprijine ocuparea locurilor de muncă de către cetățenii britanici și nu de străini, informează Agerpres.
Cu toate acestea, o astfel de modificare ar însemna mai degrabă ca cei din afara Spațiului Economic European să fie preferați de firmele britanice, însă șansele ca imigranții să mai fie recrutați de angajatori din Regatul Unit vor scădea considerabil.
Specialiștii Comitetului de Consultanță pentru Migrație recunosc că o implementare a acestor recomandări ar însemna, deopotrivă, o reducere a creșterii opulației și, totodată, o scădere a avansului economiei Marii Britanii, comparativ cu perioada în care a fost în vigoare libera circulație.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Cine va avea de câștigat
Drept urmare, modificările propuse în Regatul Unit, în special introducerea unor praguri salariale şi de calificare, vor îngreuna angajarea cetățenilor din Uniunea Europeană, însă îi va ajuta pe cei din afara alianței, odată cu reducerea veniturilor pe care sunt obligați să le obțină.
Comitetul propune un sistem mai deschis pentru imigranții înalt calificați, cum ar oamenii de știință sau muzicienii, specificând faptul că actuala limitare de vize este prea restrictivă.
Această politică nouă de imigrație, agreată de premierul britanic Boris Johnson, ar urma să fie implementată din 2021, astfel că românii din Marea Britanie ar trebui să se pregătească pentru salarii mai mici.
Miercuri, Parlamentul European a dat vot favorabil acordoului de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Atmosfera a fost una amestecată, cu parlamentari care fie au plâns la finalul ședinței, fie, cum a fost cazul lui Nigel Farage, au făcut atmosferă cu steaguri britanice, selfie-uri și multe zâmbete.