Brexit, ultimul pas. Parlamentul European votează azi ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
29/01/2020, 13:22
Brexit, ultimul pas. Parlamentul European votează azi ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană
Brexit, ultimul pas. Parlamentul European votează azi ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Sursa foto: Hepta

Zilele în care Marea Britanie a făcut parte din Uniunea Europeană au ajuns la final. Parlamentul European va supune miercuri la vot acordul de retragere a Regatului Unit din UE, denumit și Brexit.

Marea Britanie primește azi ultima aprobare pentru Brexit

Uniunea Europeană şi din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice vor avea cu un membru mai puțin, asta după ce Parlamentul European va vota în această seară ieșirea Marii Britanii, arată un comunicat al PE, informează ProTV.

Votul final pentru Brexit este prevăzut să aibă loc miercuri, la ora locală 18:00 (19:00 ora României), informează Parlamentul European.

Înainte de vot va avea loc o ultimă dezbatere pe tema Brexitului, la care sunt invitați preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, şi vicepreşedintele pentru relaţii interinstituţionale al Comisiei Europene, Maros Sefcovic.

Votul pe care parlamentarii europeni îl vor da pe Brexit este ultimul mare pas de ieșire a Marii Britanii din alianță, după ce săptămâna trecută a fost finalizat procesul de ratificare în Regatul Unit, urmat de avizul favorabil al parlamentarilor britanici.

Prima țară care părăsește Uniunea Europeană

Comisia pentru afaceri constituţionale a PE (AFCO) și-a dat și ea acordul pentru Brexit, tot săptămâna trecută.

Acordul de retragere dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit va trebui aprobat de către Parlamentul European cu majoritate simplă pentru a intra în vigoare, urmat de un vot final, cu majoritate calificată, în Consiliu.

Vă reamintim că, pe 23 iunie 2016, britanicii au  decis ca Regatul Unit  să părăsească Uniunea Europeană. Pe 29 martie 2017, Marea Britanie a notificat în mod oficial Consiliul European că intenționează să părăsească UE, prin declanșarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona.

Potrivit site-ului oficial al Uniunii Europene, în 2017, contribuția Regatului Unit la bugetul UE: 10,575 miliarde EUR, în timp ce cheltuielile UE în Regatul Unit au fost de 6,326 miliarde EUR.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×