Președintele Klaus Iohannis vrea să desființeze inspectoratele școlare, care sunt menite să verifice dacă există nereguli, dar și calitatea învățământului din România. Ceea ce îl deranjează șeful statului este că acești oameni din inspectorate sunt numiți de partidele politice.
„Inspectoratele şcolare trebuie desfiinţate şi înlocuite cu structuri de profesionişti. Dacă acum intri într-un inspectorat şi nu scot toţi carnetul de partid, pur şi simplu este o minune. PSD-ul este eminamente politizatorul sistemului de educaţie”, a transmis Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis desființează inspectoratele școlare
Președintele României a aruncat acuzații directe către PSD, partid pe care l-a acuzat de politizarea educației, declarând că „inspectoratele școlare trebuie desființate”. Această idee este susținută de mulți profesori, care au propus înlocuirea inspectoratului cu experți ideăendenți.
“Două variante de procese pot să fie aşa: fie ca în Marea Britanie, în care inspecţia e scoasă din subordinea Guvernului şi pusă în subordinea reginei, adică are altă subordonare. Și o altă variantă poate să fie aşa: fac un registru de furnizori de inspecţie şcolară, îl acreditez şi institui obligativitatea că şcolile la o dată, trei ani, să îşi facă raportul de calitate”, susține Marian Stan, specialist în educație.
Președintele României lansează programul „România Educată”
„Haideți să vorbim despre educație. Sunt întrebari simple la care trebuie să răspundem la iîceput. Avem nevoie de un sistem educațional. Sistem de educație școlara. Avem nevoie de școli? Evident că da… dar ce fel de sșcoli? Cum îi pregatim pe dascali? Ne trebuie și universități? Sigur că da. Ce abilitati trebuie să aibă un tânăr student la absolvire? Ne interesează șansa tânărului de a găsi un loc de muncă în domeniul? Cum evaluăm performanța unei scoli? A unei universități?A întregului sistem? Ne interesează calitatea educației primită sau dacă este în corelare cu piața muncii. Iată că întrebari avem multe și cu cât mergem mai mult în profunzime, răspunsurile nu mai sunt atât de simple. La toate aceste întrebări și multe altele vrea să răspundă România educata. România educata este un proiect strategic Romania educata vrea să ajute la creionarea, la conceperea României secolului 21”, declara, într-o conferință de presă, președintele României.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
„Proiectul „România Educată” reprezintă cea mai amplă și de durată consultare publică desfășurată până acum în domeniul politicilor publice din educație. La dezbatere au participat peste 10.000 de persoane, iar la elaborarea documentelor lansate cu această ocazie au contribuit peste 60 de instituții publice, organizații neguvernamentale și reprezentanți ai actorilor din domeniu”, a mai adăugat Iohannis.