Klaus Iohannis, despre „România educată”. Ce este, de fapt, acest proiect

Maria Cristina    Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
05/12/2018, 17:43
Klaus Iohannis, despre „România educată”. Ce este, de fapt, acest proiect
Klaus Iohannis, declarații despre proiectul noii Românii, România educată

Klaus Iohannis a vorbit despre noul proiect numit  „România educată” și despre intențiile sale, despre sistemul actual al educației. Șeful de stat a discutat și despre propunerile ce vor urma să fie dezbătute. „1 din 5 elevi parasește prea devreme școala obligatorie. Sunt copii cărora le fură cineva șansa pe viitor, foarte puțini pot fi recuperați. Avem rezultate amstecate! Daca vrem să construim un sistem foarte solid trebuie să ne întrebăm ce fel de pregatire vrem să le dam tinerilor noștri? Pentru o meserie. Dar ce meserie? Trebuie să-i pregătim pentru meseriile secolului, desigur.

Trebuie să avem mare grijă pentru ce îi pregătim, pentru viitorul României, dar mai departe e nevoie de analize, de studii aprofundate, de cum concepem acest sistem în viitor. Nu e vorba doar de o poveste care sună frumos, e vorba de ce facem noi cu Romania. Așa cum îi educam pe tineri, așa va arăta Romania de maine. „România educată” a fost conceput în prima formă în anul 2016. Acest proiect este al dumneavoastra, este al elevilor, al studenților, al societații românești.”

Klaus Iohannis, depspre „România educată”

Chiar la momentul actual, șeful de stat declară la Cotroceni importanța proiectului „România educată”, de România de mîine, așa cum a numit-o în repetate rânduri. „Haideți să vorbim despre educație. Sunt întrebari simple la care trebuie să răspundem la iîceput. Avem nevoie de un sistem educațional. Sistem de educație școlara. Avem nevoie de școli? Evident că da… dar ce fel de sșcoli? Cum îi pregatim pe dascali? Ne trebuie și universități? Sigur că da. Ce abilitati trebuie să aibă un tânăr student la absolvire? Ne interesează șansa tânărului de a găsi un loc de muncă în domeniul ? Cum evaluăm performanța unei scoli? A unei universități?A întregului sistem? Ne interesează calitatea educației primită sau dacă este în corelare cu piața muncii. Iată că întrebari avem multe și cu cât mergem mai mult în profunzime,  răspunsurile nu mai sunt atât de simple. La toate aceste întrebări și multe altele vrea să răspundă România educata. România educata este un proiect strategic Romania educata vrea să ajute la creionarea, la conceperea României secolului 21.

Vrea să ajute politicienii să vină cu politici bune, vrea să ajute dascalii să predea, să fie multumiți și ei și elevii și parintii. Care sunt rezultatele care se măsoară? Nu este așa de simplu de găsit, nici macar acest răspuns. România este un proiect strategic ce vrea să creioneze bazele educației României secolului 21, pentru viitor.  „România educată” nu este un poiect de lege, nu este un rețetar simplu, nu este doar politica, nu este programul meu electoral.  „România educată” este România noastra, a tuturor, pentru generațiile care vor veni. Atunci cand am devenit proaspat președinte am început eu cu echipa mea să ne punem întrebari, pe ce punem accent? Sistemul sanitar, sistemul educațional, infrastructura, economia, dar dintre acestea care este prima prioritate? Ce este definitoriu pentru reușita națiunii, răspunsul este clar, limpede și ferm. Educația este baza României de mâine, educația este baza generațiilor”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

 

Președintele Klaus Iohannis lansează cel mai amplu proiect cu privire la educația din România!  „România educată”

Președintele Klaus Iohannis lansează proiectul numit „România educată”, care este cel mai amplu proiect cu privire la educația din România. Conform Administrației Prezidențiale, „proiectul „România Educată” reprezintă cea mai amplă și de durată consultare publică desfășurată până acum în domeniul politicilor publice din educație. La dezbatere au participat peste 10.000 de persoane, iar la elaborarea documentelor lansate cu această ocazie au contribuit peste 60 de instituții publice, organizații neguvernamentale și reprezentanți ai actorilor din domeniu”.

La ora 17:00, astăzi, 5 decembrie, președintele Klaus Iohannis va transmite toate detaliile despre „România educată”. „Acest demers exprimă dorinţa preşedintelui României ca fiecare român să aibă ocazia de a contribui la proiect”, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale. Tot astăzi se va lansa și site-ul oficial al proiectului.

Klaus Iohannis lansează proiectul „România educată”
Klaus Iohannis lansează proiectul „România educată”

Consilierul de stat în cadrul Departamentului educaţie şi cercetare al Administraţiei Prezidenţiale, Ligia Deca, a mărturisit pentru Agerpres că una dintre propunerile din proiect vizează standardizarea evaluărilor.

“Vom avea discuţii cu partidele politice, cu mediul executiv şi legislativ pentru că ei vor fi responsabili să creeze noi legi, să aloce fonduri şi, în acelaşi timp, ne dorim şi expertiza internaţională şi de aceea avem în derulare un proiect cu cei de la OECD. (…) Fiecare instituţie, fiecare şcoală, fiecare om trebuie să pună umărul ca ‘România educată’ să devină realitate”, a declarat Ligia Deca.

Ligia Deca a prezentat într-un interviu câteva dintre propunerile proiectului „România educată” cu referire la învățământul dual:

Când viziunea este asumată şi acceptată şi vine din zona societăţii şi a actorilor care sunt zi de zi în educaţie, în şcoală este mult mai greu pentru orice guvern şi orice majoritate parlamentară să modifice un act normativ care, practic, este asumat”, a mai adăugat Deca cu privire la Legea educaţiei.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×