Klaus Iohannis a cerut Parlamentului să reexamineze proiectul de lege de modificare a Codului Fiscal potrivit căreia jurnaliștii și tehnicienii radio-TV ar fi fost scutiți de la plata impozitului pe veniturile salariale și cele din drepturi de proprietate intelectuală.
Proiect nefundamentat
În primul rând, Klaus Iohannis susține că definirea beneficiarilor acestei facilități fiscale nu este făcută cu claritate lăsând loc de interpretare. Președintele invocă faptul că nu s-au luat în considerare Legea audiovizualului și Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.
În al doilea rând, președintele invocă faptul că eventualele scutiri de la executare obligațiilor fiscale trebuie să aibă în vedere criterii precum echitatea, proporţionalitatea, rezonabilitatea şi nediscriminarea.
”În opinia noastră, orice politică fiscală/regim fiscal ce cuprinde tratamente diferite pe baza criteriului categoriei de contribuabil trebuie să fie susţinută/susţinut de o justificare adecvată şi obiectivă, fundamentată economic şi social. Numai în acest mod, reglementările ce instituie regimuri juridice derogatorii de la cadrul general aplicabil tuturor cetăţenilor se pot constitui în instrumente necesare pentru punerea în aplicare a soluţiilor de dezvoltare economică şi socială, ce răspund unei nevoi sociale reale. Or, din instrumentele de motivare ale iniţiativei legislative supuse reexaminării, nu pot fi identificate acele necesităţi economico-sociale ori acea situaţie conjuncturală ce ar impune acordarea scutirii de la plata impozitului pe venit pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi de jurnalism”, se arată în cererea de reexaminare.
Astfel, considerentele evocate în expunerea de motive a legii, precum ”mass-media din România se află într-o situaţie economică foarte dificilă” sau ”piaţa mass-media se restrânge atât în privinţa operatorilor, cât şi a forţei de muncă” nu sunt suficiente pentru o asemenea măsură, deoarece nu sunt susținute de statistici concrete.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
De asemenea, Klaus Iohannis invocă și faptul că unii reprezentanți ai presei au contestat măsura.
”În contextul unei accentuate contestări publice chiar din partea destinatarilor normei – care văd această reglementare în relaţie directă cu deontologia jurnalistică – apreciem că reexaminarea soluţiei legislative preconizate ar trebui să se realizeze printr-un dialog real cu toţi actorii implicaţi” a conchis Iohannis.
Două guverne s-au opus
Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, un proiect de lege de completare a Codului Fiscal prin care jurnaliştii şi tehnicienii în radiodifuziune şi televiziune vor fi scutiți pe plata impozitului pentru veniturile din salarii, precum și a celor din drepturi de proprietate intelectuală.
Proiectul de lege îl are ca inițiator pe deputatul PSD Valeriu Steriu, dar proiectul a fost semnat de alți 27 de parlamentari proveniți de la PSD, ALDE și PMP.
Deși au fost emise puncte de vedere negative atât din partea guvernului Dăncilă, cât și a guvernului Orban, Camera Deputaților a adoptat proiectul cu o majoritate largă, de 174 voturi ”pentru”, două ”contra” și 91 de abțineri.