Mai mulți jurnaliști au scris o scrisoare către Klaus Iohannis. Gazetarii îi cer să nu promulge scutirea impozitelor celor din presă

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
13/02/2020, 08:26
Mai mulți jurnaliști au scris o scrisoare către Klaus Iohannis. Gazetarii îi cer să nu promulge scutirea impozitelor celor din presă
Mai mulți jurnaliști au scris o scrisoare deschisă către Klaus Iohannis. Sursa foto: Hepta.ro

Un grup de 13 jurnaliști români de renume au semnat o schisoare deschisă către președintele Klaus Iohannis prin care solicită să nu promulge legea privind facilităţile fiscale acordate jurnaliştilor, adică scutirea impozitelor în rândul persoanelor care lucrează în presă.

13 jurnaliști nu vor să fie promulgată legea pentru scutirea impozitelor

Mai mulți jurnaliști din țara noastră din generații și redacții diferite nu doresc ca legea privind scutirea impozitelor în rândul celor care lucrează în mass-media să nu fie promulgată. Acești 13 jurnaliști de renume printre care se numără Cristian Tudor Popescu, Cătălin Tolontan sau Adriana Nedelea au semnat o scrisoare deschisă către șeful statului.

Semnatarii scrisorii către președintele Klaus Iohannis sunt de părere că legea adoptată recent de Camera Deputaților este nedreaptă în condițiile în care fiecare cetățean român trebuie să beneficieze de un regim fiscal egal. Cei 13 jurnaliști consideră că nu sunt o categorie „privilegiată”.

„Domnule președinte Klaus Iohannis, suntem un grup de jurnaliști din generații și redacții diferite. Lucrăm în presa publică și în cea privată, în cea cu capital străin și capital românesc, în trusturi consacrate și în inițiative de presă tânără.

Avem perspective de multe ori contrare unul altuia, ne criticăm reciproc și pentru public e foarte bine că lucrurile stau astfel. Însă, înainte de orice, suntem oameni dedicați profesiei lor și cetățeni români, parte a comunității pe care încercăm să o servim”, se arată în scrisoarea către șeful statului, potrivit digi24.ro.

Scrisoarea deschisă adresată de jurnaliști președintelui României

„În numele a ceea ce ne unește ca societate, vă rugăm să nu promulgați legea care scutește de plata impozitelor profesia noastră, lege votată recent de Camera Deputaților. Măsura este în primul rând nedreaptă.

Fiecare cetățean care muncește trebuie să beneficieze de un regim fiscal egal, cu excepția situațiilor prevăzute de lege, de ex. persoanele cu handicap. Considerăm că nu există motive pentru ca „jurnaliștii” să fie încadrați la excepții.

Dacă se face asta, așa cum a votat Parlamentul, atunci e vorba de privilegii financiare pentru „jurnaliști”, categorie nedefinită în care se poate introduce, practic, oricine pentru a încasa niște bani. 

Nemaivorbind de faptul că problemele presei sunt mult mai mari, iar această măsură ar fi una care mai mult ar complica decât ar ajuta, ea este incorectă și contraproductivă.

Nu servește interesul public, nu întărește libertatea de exprimare ci, dimpotrivă, afectează profund încrederea dintre jurnaliști și public, una dintre liniile de apărare a democrației”, mai apare în scrisoarea celor 13 jurnaliști români.

Cei 13 jurnaliști doresc o presă liberă și credibilă

„Domnule președinte, nu avem nici pe departe pretenția că reprezentăm toți jurnaliștii din România. Timpul limitat și lipsa unei organizații cu adevărat reprezentative a breslei ne-au determinat să reacționăm în acest mod care nu exclude pe nimeni, ci reprezintă o încercare imperfectă de reacție în fața unui pericol real. 

O presă liberă și credibilă, care să confrunte puterile în stat și să vă fie incomodă, în calitate de oameni aleși sau numiți să conduceți, este esențială pentru o democrație stabilă. 

Vă mulțumim! Cristian Tudor Popescu, Ion Cristoiu, Adelin Petrișor, Cătălin Tolontan, Adriana Nedelea, Liviu Avram, Luiza Vasiliu, Vlad Petreanu, Cristi Delcea, Mihai Voinea, Cristian Lupșa, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu”, este scrisoarea către Klaus Iohannis.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×