Jurnaliștii, scutiți de plata impozitului pe venit. Beneficiari ai aceluiași regim fiscal ca și IT-iștii

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
11/02/2020, 15:56
Jurnaliștii, scutiți de plata impozitului pe venit. Beneficiari ai aceluiași regim fiscal ca și IT-iștii
Sursă foto: Hepta.ro

Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, un proiect de lege de completare a Codului Fiscal prin care jurnaliştii şi tehnicienii în radiodifuziune şi televiziune vor fi scutiți pe plata impozitului pentru veniturile din salarii, precum și a celor din drepturi de proprietate intelectuală.

Guvernul a fost ignorat

Proiectul de lege îl are ca inițiator pe deputatul PSD Valeriu Steriu, dar proiectul a fost semnat de alți 27 de parlamentari proveniți de la PSD, ALDE și PMP.

Deși au fost emise puncte de vedere negative atât din partea guvernului Dăncilă, cât și a guvernului Orban, Camera Deputaților a adoptat proiectul cu o majoritate largă, de 174 voturi ”pentru”, două ”contra” și 91 de abțineri.

Potrivit articolului 7 al legii, jurnalismul este definit drept ”cercetarea, investigarea, interpretarea şi comunicarea ştirilor şi informaţiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii, radioului şi a altor mijloace de informare în masă, respectiv controlul funcţionării tehnice a echipamentelor pentru a înregistra şi edita imaginile şi sunetul şi pentru transmiterea pentru emisiunile radio şi de televiziune a imaginilor şi sunetelor, precum şi a altor tipuri de semnale de telecomunicaţii terestre, marine sau aeriene, care se desfăşoară în baza unui contract de muncă şi a unui contract de drepturi de autor”.

Orban nu vrea scutiri nici pentru IT-iști

Profit.ro scrie că inițiatorii au susținut că legea este necesară deoarece mass-media românească este într-o situație dificilă, iar piața și volumul forței de muncă s-ar restrânge.

Importanța jurnalismului în viața omului este inegalabilă, deoarece este conceput pentru a susține o cauză nobilă, o cauză socială. Oamenii doresc să aibă acces la informație. Pentru a oferi informația, jurnalistul nu trebuie să servească pe cineva anume, ci trebuie să servească adevărul, libertatea de gândire și de alegere, să își dedice întreaga activitate intereselor sociale ale oamenilor. Astfel, este important ca accesul la informație să se realizeze prin diverse forme ale mass-media. Este nevoie de pluralism”, se arată în expunerea de motive a legii.

În luna decembrie, proiectul a fost retrimis Comisiei de buget, dar s-a întors la plen în aceeași formă. După votul din Camera Deputaților, proiectul va fi trimis președintelui pentru promulgare.

O măsură similară se aplică de mai mulți ani angajaților din sectorul IT.

Premierul desemnat Ludovic Orban critica încă din vara trecută tratamentul fiscal discriminatoriu, referindu-se direct la scutirile din domeniul IT. Orban și-a reiterat poziția și după ce a ajuns șef al Guvernului. ”Tratamentul fiscal egal al cetățenilor și al firmelor reprezintă un obiectiv al guvernării noastre”, spunea recent Orban într-un interviu recent pentru HotNews.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×