Preotul Vasile Răducă a demisionat din funcție după ce a scuzat violul. Era prodecan la Facultatea de Teologie Justinian Patriarhul

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
25/07/2019, 11:35
Preotul Vasile Răducă a demisionat din funcție după ce a scuzat violul. Era prodecan la Facultatea de Teologie Justinian Patriarhul
Vasile Răducă a demisionat din funcția de prodecan de la Facultatea de Teologie din București. Sursa foto: antena3.ro

Preotul Vasile Răducă, prodecan la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul, a demisionat din funcție după declarațiile controversate făcute recent despre viol. Acesta spusese că dacă o femeie rămâne însărcinată în urma unui viol e posibil să îi fi plăcut. Declarația lui a stârnit proteste în mediul online.

Vasile Răducă a scuzat violul

Universitatea București a anunțat că Răducă și-a depus demisia miercuri după-amiaza, iar asta înseamnă că nu va mai fi prodecan la facultatea de Teologie Ortodoxă. Demisia i-a fost solicitată de rectorul Universității, Mircea Dumitru, marți. Preotul a făcut apologia violului la postul de radio al Patriarhiei, Trinitas.

„Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimţit şi care ţi-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de aşa manieră încât celulele germinale, care sunt pe punctul de a se întâlni, să se şi întâlnească şi să fie fertilizat oul”, sunt declarațiile din cauza cărora Răducă trebuia să părăsească funcția.

vasile raduca demisie
Răducă a spus vă femeile care rămân însărcinate în urma unui viol s-au bucurat de acesta. Sursa foto: realitatea.net

Contestat din toate părțile

Acesta a făcut câteva declarații și despre Islam. A spus că la arabi femeia este considerată o lighioană. În urma acestor declarații, Patriarhia Română a emis un comunicat de presă și a cerut scuze fraților musulmani pentru ceea ce a putut să spună cel care se ocupa de administrația Facultății de Teologie din cadrul Universității București.

Vasile Răducă a fost contestat din toate părțile. Profesorul Adrian Papahagi, unul din cei mai cunoscuți teologi din România, a spus că violul este o crimă, iar declarația lui Răducă este inadmisibilă.

„Ceea ce a spus nu este acceptabil și de altfel ați văzut bine că și purtătorul de cuvânt al Bisericii a dezavuat. El însuși a fost obligat să dea explicații, nu știu cât de reușite la rândul lor. A zis niște lucruri gogonate. Dar de aici până la a crea un scandal național mi se pare un pic…”, a spus Papahagi, scrie europaliberă.org.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×