Premiul Nobel pentru Medicină, cele mai înalte distincții din acest domeniu, și-au desemnat luni, 7 octombrie, la Stockholm, laureații ediției din acest an. Este vorba despre cercetătorii William G. Kaelin JR, Sir Peter J. Ratcliffe şi Gregg L. Semenza, recompensați pentru o descoperire uluitoare.
Cercetătorii au reușit să descopere noi proprietăți ale celulelor
Potrivit anunțului oficial făcut de Thomas Perlmann, secretar general al Comitetului Nobel de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia, cei trei oameni de știință au primit marele premiu, întrucât au reușit să afle noi proprietăți ale celulelor. Mai concret, aceștia au descoperit modul în care organizemele celulare „simt și se adaptează la disponibilitatea oxigenului”.
Prin această reușită, cercetătorii se alătură unei galerii selecte de câștigători ai premiului Nobel pentru Medicină, printre care se numără Ivan Pavlov (1904, pentru fiziologia digestiei şi crearea unei ştiinţe a reflexelor condiţionate), Robert Koch (1905, pentru investigaţiile şi descoperirile privind tuberculoza); Theodor Kocher (1909, pentru cercetări în fiziologia, patologia şi chirurgia glandei tiroide), Alexis Carrel (1912, pentru studii în sutura vasculară şi transplantarea vaselor de sânge şi a organelor), Karl Landsteiner (1930, pentru descoperirea grupelor de sânge umane), Sir Henry Hallett Dale şi Otto Loewi (1936, pentru descoperiri legate de transmisiile chimice ale impulsurilor nervoase).
Anul trecut, premiul Nobel a fost acordat pentru o terapie revoluționară împotriva cancerului
În anul 2018, premiul a mers către cercetătorul american James P. Allison şi omului de ştiinţă japonez Tasuku Honjo, „pentru descoperirea terapiei împotriva cancerului prin inhibarea răspunsului imun negativ”, conform anunțului Comitetului Nobel de la Stockholm.
Prima ediție a celor mai înalte distincții din domeniul medicinei datează din 1901 și l-a avut drept laureat pe medicul german Emil Adolf von Behring (1854-1917), ca urmare a cercetărilor sale asupra seroterapiei şi descoperirea serului antidifteris, deschizând astfel un nou drum în ştiinţa medicală şi contribuind la salvarea a sute de mii de vieţi. Premiul a fost acordat în anii ce au urmat pentru o serie de descoperiri realizate în domeniul imunologiei, diagnosticelor şi dezvoltării medicamentelor, omenirea continuând lupta neobosită împotriva bolilor și a morții.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17