Povestea Titanicului, total schimbată! Secrete declasificate abia acum

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
14/12/2018, 21:48
Povestea Titanicului, total schimbată! Secrete declasificate abia acum
cel care a descoperit Titanicul, a mărturisit că expediția a fost mai mult o misiune militară secretă de recuperare a două submarine nucleare

De-a lungul timpului, s-a crezut că descoperirea epavei Titanicului, în 1985, pe fundul oceanului a fost rezultatul unui efort științific. În prezent, conform CNN, documentele din acea perioadă sunt descalificate, ele contrazicând această teorie.

Pe numele său Robert Ballard, cel care a descoperit Titanicul, a mărturisit că expediția a fost mai mult o misiune militară secretă de recuperare a două submarine nucleare, ce erau scufundate în ocean. ”Nu au vrut ca lumea întreagă să știe acest lucru, așa că a trebuit să spun altceva”, a declarat Ballard.

Povestea Titanicului s-a ținut secretă până acum

Acum, povestea din spatele descoperirii epavei Titanicului este prezentată și la o expoziție National Geographic Museum, din Washington. Aceasta poate fi vizitată până la finalul anului.

Povestea Titanicului, total schimbată! Secrete declasificate abia acum
De-a lungul timpului, s-a crezut că descoperirea epavei Titanicului, în 1985, pe fundul oceanului a fost rezultatul unui efort științific

Robert Ballard a fost cercetător la Insitutul Oceanografic Woods Hole și comandant în Marina americană. De altfel, Marina SUA i-a oferit posibilitatea și fondurile financiare să caute vestita epavă, însă cu o condiție. Aceasta consta în găsirea și a două submarine, USS Thresher și USS Scorpion.

Robert Ballard: ”Când am descoperit Titanicul am fost foarte entuziasmat”

”Știam unde se află submarinele. Ei voiau să mă întorc fără ca rușii să mă urmărească, pentru că erau interesați de armele nucleare care se aflau la bordul USS Thresher și USS Scorpion, precum și de efectul reactoarelor nucleare asupra mediului”, a spus Ballard.

Povestea Titanicului, total schimbată! Secrete declasificate abia acum
Robert Ballard, comandantul americant

După ce echipa lui a găsit submarinele, au mai avut la dispoziție doar 12 zile pentru a căuta și Titanicul. Nava zăcea pe fundul apei, la o adâncime de peste 3.600 de metri în Oceanul Atlantic. ”Când am descoperit Titanicul am fost foarte entuziasmați, pentru că fusese o muncă dificilă”, a adăugat comandantul american.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×