Porcii vor fi tot mai greu de crescut în gospodăriile din România. Țăranii nu vor mai putea să înmulțească animalele în propriile gospodării

Porcii vor fi tot mai greu de crescut în gospodăriile din România. Țăranii nu vor mai putea să înmulțească animalele în propriile gospodării
Porcii vor fi tot mai greu de crescut în gospodăriile din România. Planul inspectorilor veterinari impune condiții aproape imposibile. Sursa foto: Hepta

Președintele Autorității Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a emis un ordin ce prevede condiții stricte pentru crescătorii de porci, printre care și interzicerea creșterii porcinelor în anumite locații.

ANSVSA vine cu noi condiții pentru porcii din România

Potrivit ordinului emis de președintele ANSVSA, crescătorii de porci vor trebui să îndeplinească mai multe reguli stricte dacă doresc să crească astfel de animale în ferme sau gospodării.

Cea mai importantă modificare o constituie interzicerea creșterii porcinelor la stâne, tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri și societăți agricole vegetale.

„Creşterea porcinelor în exploatații în aer liber este interzisă. Creşterea porcinelor la stâne, tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri, societăți agricole vegetale este interzisă”, se arată în ordinul șefului ANSVSA.

În plus, în afara fermelor specializate în creșterea porcinelor, alți crescători nu vor mai putea reporduce porcii și nici nu îi vor mai putea muta în alt loc decât cel inițial.

Condiții dure impuse de inspectorii veterinari

„În exploataţiile nonprofesionale este interzisă: activitatea de reproducție; mişcarea porcinelor vii indiferent de destinaţie”, mai prevede ordinul respectiv.

Mai mult, este important de știut că porcii nu mai pot sta în același loc cu alte specii de animale și vor trebui ținuți separat de acestea printr-un gard.

„Operatorul are obligaţia creşterii porcinelor în adăposturi care să asigure condiţiile de bunăstare în conformitate cu legislaţia în vigoare, împrejmuite cu gard continuu, fără ca porcii să aibă posibilitatea de a veni în contact cu alte specii de animale, cu porcine domestice din alte exploataţii sau cu porcii sălbatici”, mai prevede ordinul semnat de președintele ANSVSA.

O altă regulă, ce îi vizează pe crescătorii comerciali, prevede interzicerea creșterii porcilor în exploatațiile comerciale autorizate pentru creșterea altor specii de animale. În plus, angajații fermelor de porci nu vor avea voie să dețină astfel de animale în gospodăriile proprii.

Astfel, ordinul ANSVSA prevede „interzicerea deţinerii de porcine la domiciliu de către personalul care îşi desfăşoară activitatea în exploataţie”.

Un alt proiect de ordin de ministru, din vremea când la conducerea Ministerului Agriculturii era Petre Daea, prevedea că românii care au porci vor trebui să se înregistreze în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor – S.N.I.I.A.

În plus, cei care creșteau peste 5 capete aveau și obligația de a se înregistra și autoriza la oficiul registrului comerțului. Gospodăria țărănească cu peste 5 porci devenea, astfel, persoană juridică și exploatație de creștere a suinelor.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×