Scumpiri impresionante în ianuarie! Legumele, fructele şi carnea de porc au avut parte de cele mai mari majorări

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
13/02/2020, 11:40
Scumpiri impresionante în ianuarie! Legumele, fructele şi carnea de porc au avut parte de cele mai mari majorări GALERIE FOTO
Mai multe produse s-au scumpit în prima lună a anului. Sursa foto - facebook

Scumpiri impresionante în ianuarie! Legumele, fructele şi carnea de porc sunt alimentele al căror preț a crescut cel mai mult în prima lună a anului. De menționat și că tarifele în transportul aerian au urcat cu 50,3%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Scumpiri impresionante în ianuarie!

Comparativ cu luna decembrie a anului trecut, în ianuarie preţul legumelor şi al conservelor de legume a urcat cu 3%, cel al fructelor proaspete cu 2,81%, în timp ce carnea de porc a fost mai scumpă cu 1,78%.

De altfel, în prima lună a acestui an absolut niciun produs alimentar nu s-a ieftinit. Creşterile de preţuri în sectorul mărfurilor alimentare au fost de 0,41%.

Legumele, fructele şi carnea de porc au avut parte de cele mai mari majorări

Pe partea de servicii, în afară de transportul aerian, care a cunoscut o creştere semnificativă de preţ, scumpiri au fost consemnate şi în cazul serviciilor poştale. Acestea au avut tarife în creştere cu 7,40%, şi al transportului interurban, cu un plus de 1,44%.

Scăderi de tarife au fost consemnate la telefonie – minus 0,6%. În ansamblu, serviciile au fost mai scumpe cu 0,43% în ianuarie 2020.

În ceea ce priveşte sectorul mărfurilor nealimentare, cel mai mult s-au scumpit tutunul şi ţigările, cu 1,63%, în timp ce preţul combustibililor a scăzut cu 2,1%. Pe total mărfuri nealimentare, preţurile au crescut cu 0,02% în ianuarie faţă de decembrie.

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,6% în luna ianuarie a acestui an, de la 4% în luna decembrie a anului trecut, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,75%, serviciile cu 4,01%, iar mărfurile nealimentare cu 2,68%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Preţurile de consum în luna ianuarie 2020 comparativ cu luna decembrie 2019 au crescut cu 0,4%.

Banca Naţională a României a redus prognoza de inflaţie pentru 2020 la 3%, de la 3,1%, cât era estimarea anterioară, a anunţat guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×