Suspect de coronavirus, Ludovic Orban s-ar putea alege cu dosar penal pentru nerespectarea măsurilor de prevenție impuse de Ministerul Sănătății în vederea stopării răspândirii agentului patogen care a infectat deja 79 de persoane. La scurt timp după anunțul potrivit căruia senatorul PNL Vergil Chițac a fost diagnosticat cu agentul patogen, premierul desemnat a anunțat într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria că a decis să se autoizoleze timp de două săptămâni, la Vila Lac 1.
PLUS România îl acuză pe Ludovic Orban că nu a respectat măsurile de prevenție. Partidul lui Cioloș a sesizat DSP
Decizia de a participa la respectiva conferință de presă a fost aspru criticată de reprezentanții PLUS România, partid aflat sub conducerea fostului prim-ministru, Dacian Cioloș. De altfel, aceștia au trimis Direcției de Sănătate Publică (DSP) București o adresă prin care solicită efectuarea unor verificări, pentru a se stabili dacă șeful Executivului a încălcat în vreun fel recomandările Ministerului Sănătății.
Totodată, reprezentanții formațiunii politice cataloghează gestul lui Orban drept un contraexemplu pentru populație, în condițiile în care a confirmat contactul cu senatorul PNL Vergil Chițac, diagnosticat cu virusul COVID-19. În plus, sesizarea trimisă către DSP conține indicațiile venite chiar din partea ministrului Sănătății, Victor Costache, prezent la rândul său în conferință.
Textul adresei trimise de PLUS România către DSP București
„PLUS a transmis, astăzi, următoarea solicitare către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București: Vă transmitem această adresă după conferința de presă susținută de prim-ministrul interimar Ludovic Orban și ministrul Sănătății Victor Costache, astăzi, 13 martie.
În urma confirmării diagnosticului COVID -19 pentru domnul senator PNL Vergil Chițac, domnul Orban a confirmat contactul cu acesta și s-a declarat ca fiind asimptomatic, dar cu un risc de a pune în pericol viața președintelui, motiv pentru care nu a mai mers la consultările de la Cotroceni. Ținând cont de:
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
– Recomandările oficiale ale Ministerului Sănătății, făcute chiar de domnul ministru Victor Costache, prezent în conferință: „Manifestați o atitudine preventivă față de orice caz, întrucât răspândirea virusului este posibilă și din partea persoanelor care nu manifestă simptome specifice”
– OMS 414_2020 punctul (3), c, Se instituie măsura de izolare la domiciliu următoarelor categorii de persoane care au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19);
– Recomandările Departamentului pentru Situații de Urgență, conform cărora o persoană care a avut contact direct confirmat cu o persoană infectată de SARS-COV-2 trebuie să se autoizoleze și după această măsură preventivă să contacteze DSP;
– Prevederile HG nr. 857/2011 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice care sancționează contravențional fapte similare;
– Posibilitatea de a putea informa presa prin mecanisme online, după măsura de izolare;
– Lipsa unor măsuri elementare, cum ar fi purtarea măștii de protecție, în cazul persoanelor cu risc de contaminare;
– Art. 352. din Codul Penal, conform căruia (1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă,
Vă rugăm să luați măsurile necesare pentru verificarea aplicării normelor de igienă, securitate și prevenție necesare și, dacă este cazul, sancționarea încălcării acestora. Considerăm că alegerea de a nu respecta imediat autoizolarea, din cauza difuzării televizate și a expunerii la un număr foarte mare de cetățeni a acestui comportament, poate duce nu doar la creșterea riscului de răspândire a COVID-19, a creșterii numărului de teste pentru coronavirus necesare testării jurnaliștilor, în contextul stocului limitat, ci și la scăderea gradului de conformare a populației la regulile instaurate de însuși Guvernul condus de domnul Orban, prin contraexemplul public al unor persoane cu autoritate care nu s-au conformat.
Considerăm că persoanele sunt egale în fața legii și a instituțiilor și responsabilitatea unui șef de partid de a respecta aceste reguli nu este mai mică decât a oricărui cetățean. Vă solicităm de asemenea să tratați această cerere la momentul în care resursele DSP vor permite asta fără a periclita sau încetini acțiunile DSP necesare pentru monitorizarea cazurilor și acțiunile de prevenție și control prioritare”, se arată în adresa trimisă către DSP de partidul lui Dacian Cioloș.