Piața imobiliară din România în cădere liberă. Cât a ajuns să coste un apartament în București

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
02/03/2019, 14:01
Piața imobiliară din România în cădere liberă. Cât a ajuns să coste un apartament în București
Ce se întâmplă cu piața imobiliară din România

Vești proaste pentru dezvoltatorii imobiliari din România. Această piață se află practic în cădere liberă. Potrivit datelor oficiale, vânzările sunt pur și simplu în declin. Dezvoltatorii încearcă acum să atragă noi clienți cu promoții și cadouri.

Piața imobiliară din România este în pragul colapsului

La târgurile imobiliare organizate în această perioadă, unii recurg la tot felul de măsuri disperate pentru a convinge clienții să achiziționeze imobilele. Spre exemplu, oferă reduceri de până la 10% sau chiar bucătării gratuite.

Se prăbușește piața imobiliară?
Se prăbușește piața imobiliară?

Reprezentanții Asociației Analiștilor Financiar-Bancari avertizează că acesta este doar începutul. Specialiștii anticipează scăderi de până la 25% în următoarea perioadă. 2019 a debutat într-un mod  cât se poate de dezamăgitor pentru piața imobiliară. S-au vândut cu 23% mai puține case, terenuri și apartamente față de aceeași perioadă a anului trecut. Dacă la începutul lui 2018, un apartament cu 3 camere în București se vindea cu 1.345 de euro/mp, în prima lună din 2019, prețul a ajuns la 1.272/mp.

Ce spun specialiștii

Există o rezistenţă de 6 luni, maximum un an, a dezvoltatorilor imobiliari care încă ţin de preţuri, recomandarea mea este pentru cumpărători să mai aştepte pentru că într-un an, maximum doi,până în 2020 vom vedea o scădere semnificativă, cu 25%” , a declarat Iancu Gudă, reprezentant al Asociației Analiștilor Finaciar-Bancari.

Probleme pentru dezvoltatorii imobiliari
Probleme pentru dezvoltatorii imobiliari

Dată fiind situația actuală, dezvoltatorii apelează la tot felul de artificii pentru a convinge oamenii să investească în acest domeniu. „Oferim o bucătărie gratuită pentru cei care fac achiziţii în perioada următoarea. Putem oferi clienţilor noştri şi dobânzi preferenţiale oferite de anumite cu care am demarat anumite colaborări pe linia aceasta de green certification.” , a spus Roxana Vlad, reprezentantul unui ansamblu rezidențial.

Ce au de gând să facă dezvoltatorii imobiliari
Ce au de gând să facă dezvoltatorii imobiliari

Alții propun un concept cu totul nou. Vor să apropie vecinii între ei și să creeze o comunitate, prin intermediul evenimentelor organizate în cadrul complexului rezidențial. „În curtea centrală şi mai avem un apartament alocat tot cu gândul la comunitate. Sau este un centru de day care sau after school unde câteva mămici care au copii pot să se folosească de acest loc sau în timpul zilei care poate vor să lucreze de acasă, dar nu din apartament.”.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×