Se prăbușește piața imobiliară? Ce se întâmplă cu prețurile locuințelor, în 2019

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
14/12/2018, 14:37
Se prăbușește piața imobiliară? Ce se întâmplă cu prețurile locuințelor, în 2019
Ce se întâmplă cu piața imobiliară?

Piața imobiliară arată că are condiții total diferite de trecut, astfel că în anul 2019 va avea parte de ceva schimbări. Cu toate aceste,a specialiștii nu anunță, așa cum se specula, o criză aproape de cea de acum zece ani de zile.

Datele Imobiliare.ro și Analize Imobiliare susțin clar că nu va fi vorba de o situație similară celei din 2008, dar se arată semnificativ schimbată față de trecut. Prețurile locuințelor sunt la un nivel mai scăzut decât cel din perioada boom. Sumele cerute de către vânzătorii de apartamente sunt cu aproximativ 40% mai mici decât cele consemnate în momentul de vârf al pieței imobiliare.

Piața imobiliară, afectată de o posibilă criză?

Nu se anunță o criză similară ce cea de acum zece ani! Cu toate aceste, piața imobiliară suferă schimbări. Un apartament cumpărat acum cu 1.242 de euro/m2, în noiembrie, iar în martie cu 2.58 de euro/m2. Situația preciztă este din timpul crizei financiare din 2008, unde prețurile au crescut considerabil. „Tind să cred că o criză economică, fie ea regională sau globală, va avea loc în a doua parte a lui 2019, începutul lui 2020, este ciclicitatea economică și nu poate fi evitată. La toate acestea adaugă și contextul politic care influentează puternic (de multe ori negativ) contextul economic, acesta fiind unul destul de mișcător în acest moment”, a declarat Florin Andrei, economist,doctor în Finanțe și auditor financiar.

Va avea de suferit piața imobiliară?
Va avea de suferit piața imobiliară?

„O să vină criza. Şi cum în ultima sută de ani toate crizele globale s-au declanşat în SUA, aşa se va întâmpla şi acum. Există o tendinţă de supraevaluare a activelor companiilor americane. De aici rezultă o oarecare volatilitate şi instabilitate, care, ciclic, la o perioadă de şapte-zece ani de zile, generează o mare criză. În lume sunt peste 350.000 de miliarde de titluri de valoare. E clar că ele nu mai au niciun corespondent în aur sau valute. Sunt doar nişte baloane care, în curând, vor face poc”, a afirmat Remus Borza, fost administrator judiciar al Hidroelectrica.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×