Peste 61 de mii de locuri de muncă vacante! Angajatorii dau faliment din lipsă de personal!

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
20/08/2018, 15:22
Peste 61 de mii de locuri de muncă vacante! Angajatorii dau faliment din lipsă de personal!
Peste 61 de mii de locuri de munca vacante, in Romania

Românii fug pe capete în străinătate, atrași de salariile mult mai mari decât în țară, iar locurile de munca vacante din țară rămân neocupate. În România, însă, se adâncește pe zi ce trece lipsa acută de personal calificat. Angajatorii scot locurile vacante, însă nu găsesc muncitori. Criza de capital uman este încă şi mai acută când vine vorba de lucrătorii calificaţi, care lucrează manual, şi de lucrătorii înalt calificaţi, în special cei din domeniul IT&C, sănătate, învăţământ, ştiinţă şi inginerie.

Numărul locurilor de muncă vacante în trimestrul II din acest an a crescut cu 3.000 comparativ cu trimestrul anterior, ajungând la la 61.400, după cum informează Institutul Naţional de Statistică (INS).

Citește și Soţul Oanei Roman nu mai e şomer. Ce job şi-a găsit Marius Elisei

Citește și Uitaţi-vă bine la ea! N-o să ghiciţi niciodată ce job are această femeie!

Numărul locurilor de muncă vacante crește de an la an

Rata locurilor de muncă vacante a fost de 1,25% în trimestrul II din acest an, în creştere cu 0,05 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2017, rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,08 puncte procentuale, iar numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 2.700.

În trimestrul II din 2018, cele mai mari rate ale job-urilor vacante s-au înregistrat în alte activităţi de servicii (2,88%), în administraţia publică (2,59%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (2,05%). În industria prelucrătoare s-a concentrat peste o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante (17.500 locuri vacante), iar rata a ajuns la valoarea de 1,46%.

„Sectorul bugetar a însumat circa 27% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 7.100 locuri vacante se regăsesc în administraţia publică, 6.900 locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, respectiv 2.700 locuri vacante în învăţământ”, se arată în comunicatul INS.

Cele mai puține locuri de muncă vacante, în industria extractivă

La polul opus, cele mai mici valori atât ale ratei, cât şi ale numărului de job-uri vacante s-au regăsit în industria extractivă (0,14%, respectiv 0,07 mii locuri vacante). Prin comparaţie cu trimestrul precedent cele mai relevante creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în activităţile de transport şi depozitare (+0,25 puncte procentuale), urmate de cele din industria prelucrătoare (+0,20 puncte procentuale).

În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante creşteri mai relevante s-au observat în industria prelucrătoare (+2.400), respectiv +700 locuri vacante în transport şi depozitare. La polul opus, cele mai semnificative scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare şi asigurări (-0,14 puncte procentuale), respectiv în cele profesionale, ştiinţifice şi tehnice (-0,10 puncte procentuale), iar numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut cea mai mare scădere în activităţile aferente comerţului (- 200 locuri vacante). „Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, cele mai semnificative creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au observat în transport şi depozitare (+0,50 puncte procentuale), respectiv în alte activităţi de servicii (+0,43 puncte procentuale). În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, cele mai importante creşteri au fost în industria prelucrătoare (+1.900 locuri vacante), respectiv în transport şi depozitare (+1.400 locuri vacante). La polul opus, cu cele mai relevante scăderi atât ale ratei, cât şi ale numărului locurilor de muncă vacante s-au regăsit administraţia publică (-1,39 puncte procentuale, respectiv -3,6 mii locuri vacante), respectiv sănătatea şi asistenţa socială (-1,06 puncte procentuale, respectiv -3.400 locuri vacante)”, arată datele INS.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×