Virusul pestei porcine africane face ravagii printre crescătorii din România! A ucis deja peste 300 de mii de porci și a lăsat fără muncă peste 1000 de oameni, iar zeci de crescători de porci se gândesc încă o dată dacă să mai continue să crească porci în România!
În tot acest timp, procesatorii aproape că au renunțat la carnea de porc din România! Astfel că vom cumpăra mezelurile româneşti, făcute din carne de porc de la străini. Procesatorii au început să renunţe la furnizorii din sudul ţării din cauza focarelor de pestă porcină africană.
Citește și Pesta porcină a ajuns lângă București! Motivul pentru care Poliția a deschis o anchetă!
Citește și Bulgaria construieşte un gard la graniţa cu România. Planul autorităților vecine
Pesta porcină falimentează crescătorii din România
Într-o fabrică de mezeluri se procesează lunar între 120 şi 150 de tone de carne de porc. Până acum o lună, 50% din materia primă provenea de la fermele din ţară, iar cealaltă jumătate din străinătate. În prezent, 90% din carnea de porc este adusă din Belgia şi doar 10% mai provine din România, de la o fermă din Timişoara.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Crescătorii susţin că producţia internă a scăzut deja cu 15%, iar dacă o ţinem tot aşa, de Crăciun vom face friptură şi sarmale cu porc din Spania ori Italia. Mai grav este că 1000 de oameni au rămas fără locuri de muncă, iar perspectiva este sumbră, pentru că autorităţile sunt depăşite de situaţie.
“Dacă luăm numai fermele comerciale în calcul am pierdut cam 15% din capacitatea de producţie a României. Automat, acea diferenţă de 15%, acea carne va fi adusă din import”, explică Ioan Ladoși.
Potrivit unei note de serviciu, transmise de Autoritatea Sanitar-Veterinară către direcţiile judeţene, carnea porcilor crescuţi în zonele de protecţie şi de supraveghere a pestei nu poate ajunge în magazine în stare proaspătă. Trebuie supusă unui tratament termic. Iar carnea provenită din zonele cu risc şi cu focare are nevoie de o derogare specială, pentru a putea fi comercializată.
“Sunt firme care, într-adevăr, la ora actuală vor cumpăra carne numai din comerţ intracomunitar. Există riscul ca odată apărută pesta la ferma de la care cumpăr eu porc, automat să fiu luat în evidenţă şi să mi se oprească posibilitatea de a mai scoate în Europa. Atunci o parte dintre firme vor să elimine acest risc”, explică Sorin Minea, Romalimenta – Federatia Patronatelor din Industria Alimentară. Patronatele din industria alimentară susţin însă că este abia începutul pestei în România, iar pagubele vor fi mult mai mari decât cele prognozate de autorități.
După sacrificarea a mii de porci, autoritățile au hotărât acum să ardă porumbul din zonele afectate de virus, după cum scrie libertatea.ro. Mai mult, economica.net anunță că și lupii, urșii, șacalii și chiar vulturii din zonele afectate vor fi uciși pentru stoparea virusului! Ministerul Agriculturii le transmite oamenilor să nu se teamă de arderea câmpurilor infestate și ”să nu culeagă porumbul unde constatăm că au intrat mistreții, pentru că vor fi despăgubiți!”.