Pesta porcină a ajuns lângă București! Motivul pentru care Poliția a deschis o anchetă!

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
20/08/2018, 17:32
Pesta porcină a ajuns lângă București! Motivul pentru care Poliția a deschis o anchetă!
Pesta porcina face ravagii in Romania

Pesta porcină africană se apropie de București! ANSVSA a confirmat prezența virusului în apropierea Capitalei, mai exact în apropiere de comuna Tunari! Astfel, prezenţa virusului Pestei Porcine Africane (PPA) a fost confirmată, de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă, la porcii dintr-o anexă gospodărească a unei stâne, situată în câmp, la o distanţă de aproximativ 4 km de localitatea Tunari, în direcţia localităţii Ştefăneşti, din judeţul Ilfov.

Specialiștii de la serviciile veterinare au intervenit imediat, anexa respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială şi au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport şi a fost dispusă uciderea porcinelor din anexa gospodărească şi ecarisarea carcaselor.

Citește și Guvernul Dăncilă a ordonat eliminarea inspecției veterinare din primăvară! A economisit 6 milioane de euro, dar a pierdut aproximativ 1 miliard! 

Citește și Ferma fiului lui Liviu Dragnea, golită de porci, înainte de venirea pestei africane 

Pesta Porcină, la câțiva kilometri de București. 15 porci au fost deja sacrificați

Centrul Local de Combatere a Bolilor Ilfov s-a reunit astăzi pentru a adopta planul de măsuri privind controlul şi combaterea bolii, precum şi pentru adoptarea zonelor de restricţii. Au fost recoltate probe pentru examene de laborator, de la animalele moarte şi cele sacrificate (15 capete).

Ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

Poliția a intrat păe fir, deoarece se pare că animalele bolnave cu pesta porcina au fost aduse lângă Capitală dintr-o localitate unde este prezent virusul care ucide porci. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană! Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

ANSVSA susține că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni. Virusul are un impact devastator la nivel social şi economic, pentru zonele unde izbucnește ujn focar.

Animalele sălbatice vor fi sacrificate în zona cu focare de pestă porcină africană

După sacrificarea a mii de porci, autoritățile au hotărât acum să ardă porumbul din zonele afectate de virus, după cum scrie libertatea. Mai mult, economica.net anunță că și lupii, urșii, șacalii și chiar vulturii din zonele afectate vor fi uciși pentru stoparea virusului!

Ministerul Agriculturii le transmite oamenilor să nu se teamă de arderea câmpurilor infestate și ”să nu culeagă porumbul unde constatăm că au intrat mistreții, pentru că vor fi despăgubiți!”, potrivit libertatea.ro

Autoritățile au luat această măsură deoarece mistreții, principalii transmițători de până acum ai molimei, contaminează porumbul necules, prin secreții, mâncare parțială și atingere. Apoi, dacă porumbul este cules și transformat în hrană simplă sau în hrană procesată pentru gospodării ori ferme, cereala devine vector de propagare a bolii.

”Prin ordin de ministru am decis punctual să se distrugă culturile de porumb, dar numai în zonele de focar unde a fost confirmată pesta porcină africană la porc mistreț! Dacă avem un focar de pestă porcină confirmată la porc mistreț și tot acolo avem și culturi de porumb unde se observă că a trecut mistrețul, se izolează cu brazdă zona de cultură afectată și urmează să fie distrusă prin ardere. Știți de ce întâmplă?! Când omul vede că are porumbul culcat de mistreț, el îl culege și-l duce în ogradă, ca să nu-l piardă. Dar acest porumb reprezintă un vector de propagare, deoarece mistrețul bolnav îl contaminează prin bale și excremente. De aceea, am dat acest ordin ca cei care se ocupă cu prevenirea și combaterea să le explice oamenilor să lase porumbul acolo, că o să fie despăgubiți.

Oamenii nu o să piardă nimic. Vor fi despăgubiți și pentru porumb. Este foarte important ca toată lumea să respecte toate aceste măsuri, pentru că această boală la porci este gravă și numai așa putem să o combatem”, a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×