Guvernul Dăncilă a ordonat eliminarea inspecției veterinare din primăvară! A economisit 6 milioane de euro, dar a pierdut aproximativ 1 miliard!

Nicoleta C   
în Stiri de ultima ora
06/08/2018, 12:04
Guvernul Dăncilă  a ordonat eliminarea inspecției veterinare din primăvară! A economisit 6 milioane de euro, dar a pierdut aproximativ 1 miliard!
Veterinarii atrag atenția asupra bolii care omoră animalele

Guvernul Dăncilă a ordonat eliminarea inspecției veterinare din primăvară! A economisit 6 milioane de euro, dar a pierdut aproximativ 1 miliard! Guvernul codus de Viorica Dăncilă a ordonat eliminarea inspecției veterinare din primăvară . Șeful ANSVSA, Geronimo Brănescu, a oprit medicii veterinari să facă obișnuita inspecție a animalelor din fiecare gospodărie.

Pentru verificarea stării de sănătate a păsărilor de curte, porcilor, vacilor și oilor, statul plătea sume de aproximativ 6 milioane de euro, la nivelul întregii țări. „Primăvara, noi, medicii, făceam aproximativ un milion de inspecții. Cei 26 de lei per gospodărie reprezintă o sumă derizorie și care nu acoperă munca reală a unui veterinar”, a declarat președintele Colegiului Medicilor Veterinari, Viorel Andronie.

Cu toate că anul acesta era o nevoie deosebită de acest control, pentru că erau deja confirmate mai multe focare de pestă africană, Geronimo Brănescu a înlocuit obișnuita inspecție a medicilor veterinari din bătăturile oamenilor cu o simplă analiză din birou. Din cauza unor probleme financiare, șeful ANSVSA a decis ca verificarea animalelor, din data de 13 februarie 2018, să fie anulată. Astfel că, din cauza ordinului 17/2018 și a anulării inspecției, modelele științifice susțin că pesta va continua să se extindă.

Medicii veterinari protestează!

Medicii veterinari au decis să protesteze împotriva acestei decizii pentru că era o nevoie urgentă, mai ales în acest an, de o inpecție a animalelor.
Regula, schimbată acum de Geronimo Brănescu, era una clară, care spunea că după inspecțiile experților, se va lua o decizie în urma celor aflate.

La câteva luni după hotărârea oficială care spune că inspecțiile animalelor nu vor mai avea loc, pesta porcină s-a extins peste tot în România. Petru asta, statul va plăti acum o sumă de 6 milioane de euro, numai unei singure firme, din Tulcea, unde au fost omorâți deja 48.030 de porci. Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România, citată de Agerpres, afirmă că epidemia „va fi de sute de milioane de euro, spre aproape un miliard de euro”, atât cât costau toate vizitele veterinarilor.

Medicii veterinari au decis să protesteze împotriva acestei decizii pentru că era o nevoie urgentă, mai ales în acest an, de o inpecție a animalelor. Se pare că încă din luna iulie 2017 se descoperise în România un focat de pestă africană, boală care aduce mortalitatea de aproape 100%, în cazul porcilor.

Regula inspecției din documente

Medicii veterinari au decis să protesteze împotriva acestei decizii pentru că era o nevoie urgentă, mai ales în acest an, de o inpecție a animalelor.
Veterinarii atrag atenția asupra bolii care omoră animalele

Regula, schimbată acum de Geronimo Brănescu, era una clară, care spunea că după inspecțiile experților, se va lua o decizie în urma celor aflate. „51. Inspecţiile oficiale în exploataţiile nonprofesionale înregistrate în Registrul naţional al exploataţiilor sunt programate a se efectua în două campanii, respectiv februarie – mai şi septembrie – octombrie. După finalizarea inspecţiilor în exploataţiile nonprofesionale din perioada februarie – mai, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor analizează în detaliu modalitatea de realizarea a acestora şi rezultatele obţinute”.

Veterinarii atrag atenția asupra bolii ce omoră animalele

Experții s-au plâns după ce hotărârea lui Geronimo Brănescu a fost dată, așa că au cerut modificarea lui. „Referitor la proiectul de Ordin pentru modificarea Ordinului 35/2016 postat în data de 14.02.2018 fără referatul de aprobare, Colegiul Medicilor Veterinari, în temeiul prevederilor Legii 52/2003 și ale Legii 160/1998, vă transmite propunerea ca Punctul 51 al Notei din Anexa nr. I la Ordin să nu se modifice”. Având în vedete ce spun medicii veterinari despre situația animalelor, șeful ANSVSA ordonă în continuare să anuleze verificarea animalelor.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×