Pesta porcină a ucis peste 542 de mii de porci, în România! Despăgubirile sunt astronomice

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
17/12/2019, 19:32
Pesta porcină a ucis peste 542 de mii de porci, în România! Despăgubirile sunt astronomice
Pesta porcină a ucis peste 542 de mii de porci, în România. Sursa foto: europafm.ro

Pesta Porcină Africană (PPA) nu se lasă dusă cu una cu două din România! Acuzată de scumpirile din ultima perioadă la carnea de porc, pesta porcină încă este prezentă în 242 de localități, din 26 de județe. În total, sunt 670 de focare active, dintre care 12 focare în exploataţii comerciale şi 4 focare în exploataţii de tip A.

Pesta porcină a ucis peste 542 de mii de porci, în România

Cu toate acestea, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor spune că numărul focarelor active se află în scădere faţă de precedenta actualizare a situaţiei.

În alte 10 judeţe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreţi. De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, şi până în prezent, au fost eliminaţi nu mai puțin de 542.459 de porci afectaţi de boală şi au fost diagnosticate 2.412 de cazuri la mistreţi.

Pesta porcină a apărut în România în 2017

Până la 17 decembrie 2019 au fost despăgubiţi 13.750 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 331.042.390 de lei. Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

„Evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie”, se precizează în comunicatul ANVSA.

Important de spus este faptul căpesta porcină africană nu afectează deloc sănătatea oamenilor, însă aceasta afectează grav economia țării!

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×