Unul dintre cei mai simpatici miniștri ai guvernului demisionar Dăncilă este cu siguranță cel al Agriculturii. Petre Daea a vorbit acum, la final de mandat, despre cea mai mare greșeală din mandatul său. Este vorba despre pesta porcină africană, considerată de Daea „suferința” personală.
Petre Daea a explicat că pesta porcină africană a fost „suferința personală”
Petre Daea a spus că oamenii nu au înţeles pericolul real al acestui virus și nici procerdurile. Astfel, au contribuit la extinderea virusului și au îngreunat aplicarea normelor veterinare.
„În Delta Dunării, unde prin specificul ei, condiţiile de mediu creează această posibiliate de a se împrăştia virusul, şi nu ai condiţiile prielnice pentru a interveni la timp. Este o suferinţă a tuturor, este suferinţa mea profesională şi suferinţa fermierilor care se ocupă de acest lucru. Am luat măsurile care au costat ţara, dar în acelaşi timp am avut şi sprijinul de la Uniunea Europeană. România a primit 78 milioane de euro pentru a da despăgubiri în această situaţie extrem de delicată pentru ţară”, a declarat ministrul Daea.
Ce își reproșează Petre Daea în legătură cu pesta porcină africană
Ministrul Daea a explicat și ce își reproșează în acest caz: „Îmi pot reproşa, sunt extrem de nemulţumit de faptul că nu peste tot s-a înţeles virulenţa acestui virus. Şi o parte din noi nu am înţeles cum se propagă acest virus şi cât de aprig este. Şi am luat cu uşurinţă anumite măsuri. În sensul că crescătorii de animale, vazând că animalul este pe picioare, nu a înţeles că în momentul în care apare boala în efectivul respectiv poate să fie un corp doar, într-un milion de capete. Tot acel pilon se sacrifică imediat. Aceasta este procedura în sănitar-veterinar. Asta ne-au dat-o specialiştii. Din nefericire, unii, din nesăbuinţă au împrăştiat acest virus. Dar în respect faţă de norme, am şi această satisfacţie că medicii veterinari, structurile judeţene, prefecţii, primarii, au acţionat tot timpul. Aşa că se face că peste 1300 de focare au fost închise”.
ANSVSA scrie că pesta porcină africană (PPA) evoluează în 337 de localități din 25 de județe, cu un număr de 1.105 de focare. În alte 4 județe există doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost eliminați 484.422 de porci afectați de boală și există 2.175 de cazuri la mistreți. În total au fost stinse 1.547 de focare.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet