Noi scumpiri la alimente, în prag de sărbători! A explodat preţul pentru carnea de porc

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
07/12/2019, 13:39
Noi scumpiri la alimente, în prag de sărbători! A explodat preţul pentru carnea de porc
Scumpiri la carnea de porc. Deficitul afectează toată Europa. Sursa foto: tvr.ro

Vești proaste pentru români: se anunță noi scumpiri la alimente taman acum în pragul sărbătorilor de iarnă. Carnea de porc a început să se scumpească deja și încă nu s-a atins boom-ul cu privire la prețurile piperate.

Scumpiri la carnea de porc înainte de sărbători

Preparatele din carne de porc specifice pentru perioada Crăciunului s-au scumpit deja cu aproximativ 20%, iar scumpirea ar putea să continue, avertizează cei de la Asociația Română a Cărnii.

Dana Tănase de la ARC a vorbit la o conferință recentă despre aceste scumpiri explicând și ce anume a dus ca preparatele din porc să se vândă mai scump chiar de la începutul lunii decembrie.

Deficitul de carne și slănină e mare și în Europa

„În clipa în are aducem carne de porc din Uniunea Europeană, dintr-odată preţul este mai mare. Mai intervine şi devalorizarea monedei naţionale şi faptul că UE face un export masiv de carne de porc în Asia, în special în China”, a declarat directoarea asociației, conform zf.ro.

„Acesta este factorul care a contribuit ca, la nivel european, de la începutul anului, preţul cărnii de porc să crească cu 30%. Pe lângă creşterea acestui preţ mai intervine şi preţul porcului ca atare. În special purceii graşi au ajuns cam la 50 de euro. Deci s-a majorat şi preţul la nivelul fermelor”, a explicat Tănase.

De altfel, România nu este singura țară unde situația nu e roz cu privire la prețul cărnii de porc. Și în celelalte țări din Europa există un deficit major la acest capitol.

Așadar, și dacă am vrea nu putem importa prea multă carne de porc întrucât această criză afectează mai toată Europa.

„Este foarte greu, în momentul de faţă, să spui că vrei să aduci carne dintr-un stat membru, pentru că nu prea are nimeni. Comenzile sunt făcute. Sunt membri ai asociaţiei care au făcut comenzi cu şase luni înainte pentru a avea carne acum”, a adăugat directoarea Asociației Române a Cărnii.

Și la capitolul slănină lucrurile stau destul de prost, conform Danei Tănase: „Pentru a avea un tir de carne sau două trebuie să faci comandă cu două luni de zile înainte. Totodată, s-a configurat şi o aprovizionare dificliă cu slănină, care este atât de necesară procesării produselor din carne”.
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×