Pe ce dată avem prima lună plină din octombrie. Evenimentul va avea loc după 10 octombrie

Catalin Nae    Daniel Scripcaru   
în Stiri mondene
22/09/2019, 13:28
Pe ce dată avem prima lună plină din octombrie. Evenimentul va avea loc după 10 octombrie GALERIE FOTO
Prima lună plină din octombrie va avea loc pe data de 14. Sursa foto: jurnalspiritual.eu

Pe data de 14 vom avea prima lună plină din luna octombrie. Luna plină este faza lunară care apare atunci când Luna văzută de pe Pământ apare complet luminată de Soare. Aceasta se întâmplă când Luna este în opoziție cu Soarele, adică Pământul se află aproximativ pe linia care unește Luna cu Soarele, mai exact atunci când longitudinea ecliptică a Soarelui și a Lunii diferă cu 180 de grade.

Prima lună plină din octombrie va avea loc pe data de 14

Eclipsele de lună pot avea loc numai în faza de lună plină, când Luna trece prin umbra Pământului. Eclipsele de lună nu apar în fiecare lună, pentru că orbita Lunii și a Pământului nu sunt exact coplanare și deci Luna trece de obicei fie pe deasupra umbrei Pământului (aflată în planul ecliptic), fie pe sub ea.

Eclipsele lunare pot avea loc numai atunci când luna plină are loc în apropierea celor două noduri orbitale, fie nodul ascendent, fie cel descendent. Acest lucru face ca eclipsele să se producă aproximativ la fiecare 6 luni și adesea la două săptămâni înainte sau după o eclipsă de soare.

Prima lună plină din octombrie va avea loc pe data de 14
Prima lună plină din octombrie va avea loc pe data de 14. Sursa foto: urnalspiritual.eu

Luna plină atrage cutremurele

Intervalul de timp dintre două faze ale lunii de același fel, numit lună sinodică, este în medie de aproximativ 29,53 zile. Prin urmare, în calendarele lunare în care fiecare lună începe de la luna nouă, de exemplu calendarul islamic, luna plină cade pe data de 14 sau 15 ale lunii. O lună a unui astfel de calendar are un număr întreg de zile și astfel durata ei este de 29 sau 30 de zile.

Oamenii de știință de la Centrul de Cercetare Atomică din Bhabha (BARC) au descoperit că numărul cutremurelor este mai mare atunci când Luna se află mai aproape de Pamânt sau în nopțile cu lună plină, din cauza gravitației exercitate de satelit asupra plăcilor tectonice.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×