Patriarhul Daniel, despre aur și argint în ziua de Crăciun. VIDEO

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
25/12/2018, 13:36
Patriarhul Daniel, despre aur și argint în ziua de Crăciun. VIDEO
Patriarhul Daniel a vorbit despre aur și argind în predica de Crăciun, rostită la Sfânta Liturghie oficiată marți la Catedrala Patriarhală

Patriarhul Daniel a vorbit despre aur și argind în predica de Crăciun, rostită la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Patriarhală.”Această tradiţie a Magilor, a Regilor, a Crailor, care vin să aducă Pruncului Iisus daruri ne învaţă duhovniceşte pe noi s-aducem daruri lui Hristos.

‘Ce fel de daruri?’ se întreabă Sfinţii Părinţi. Şi tot ei răspund: ‘Aurul faptelor bune’. Când săvârşim fapte bune împlinind poruncile lui Hristos de a iubi pe Dumnezeu în rugăciune şi pe semenii noştri în fapte bune, noi aducem lui Hristos aur, chiar dacă nu avem niciun bănuţ în buzunar şi nimic din aur sau din argint.

Patriarhul Daniel a vorbit dedspre aur și argint în ziua de Crăciun

Aurul faptelor bune. Este cea mai mare cinstire pe care o putem aduce noi Pruncului Iisus”, a spus Patriarhul. Ierarhul a săvârșit slujba împreună cu episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul, alături de părintele Qais, episcop de Erzurum, care este delegatul Patriarhiei Antiohiei în țara noastră, cu episcopii vicari patriarhali Varlaam Ploieșteanu și Ieronim Sinaitul.

”În Sfânta Scriptură este o relaţie strânsă între rugăciune şi tămâie. ‘Să se îndrepteze rugăciunea mea ca tămâia înaintea Ta’. Adică tămâia este transformată ca dar atunci când noi ne rugăm în fiecare zi – dimineaţa, la prânz şi seara sau în orice clipă a zilei – noi aducem tămâia rugăciunilor noastre şi a cântărilor noastre duhovniceşti Pruncului Iisus”, a mai spus înaltul ierarh.

Patriarhul Daniel: ”A aduce smirnă lui Hristos înseamnă a omorî păcatul din noi, egoismul”

De asemenea, Patriarhul Daniel a vorbit enoriașilor și despre ce înseamnă ”a aduce smirnă lui Hristos”. ”Înseamnă a răstigni, a omorî păcatul din noi, egoismul şi a dărui viaţă virtuţilor. Când trecem de la păcat la virtute, de la cădere la ridicare prin pocăinţă, de la fapte neplăcute lui Dumnezeu la viaţă sfântă, virtuoasă, atunci noi trecem prin răstignirea păcatului şi ajungem la învierea virtuţilor.

Patriarhul Daniel, despre aur și argint în ziua de Crăciun. VIDEO
Ierarhul a săvârșit slujba împreună cu episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor

Învierea duhovnicească a noastră înseamnă învierea sufletului din moartea pricinuită de păcat. Păcatul este moarte, iar pocăinţa şi sfinţenia reprezintă viaţă. De aceea, noi, ori de câte ori ne luptăm cu păcatul şi în locul păcatului săvârşim virtuţile, adică trecem de la gânduri rele la gânduri bune, aducem smirnă lui Hristos, omorâm păcatul şi înviem în noi virtutea.

Patriarhul Daniel, despre aur și argint în ziua de Crăciun. VIDEO
De asemenea, Patriarhul Daniel a vorbit enoriașilor și despre ce înseamnă ”a aduce smirnă lui Hristos”

Când trecem de la cuvinte rele şi urâte la cuvinte curate şi frumoase aducem smirnă Pruncului Iisus. Când trecem de la un comportament păgânesc, rău, decăzut, păcătos, la un comportament, sfânt, blând, ajutător, milostiv, noi aducem smirnă Pruncului Iisus”, a mai spus Patriarhul Daniel.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×