Nunta reprezintă un eveniment special în viața fiecărui om, este momentul când doi îndrăgostiți își unesc destinele în fața lui Dumnezeu, însă primul lucru pe care îl fac tinerii însurăței, după ce s-au hotărât că vor să se căsătorească, este să caute când nu se fac nunți!
Află mai jos când nu se fac nunți în postul Paștelui
Trebuie urmărit cu atenție calendarul ortodox, pentru a vedea exact când se fac nunți și când nu se fac. Deşi Taina Căsătoriei nu prevede vreo anumită perioadă când nu se poate săvârşi, rânduielile bisericeşti prevăd perioade când preoţii nu pot să săvârşească această sfântă slujbă.
Astfel, nu se pot face nunţi în cele patru mari posturi de peste an, respectiv, Postul Paştilor, Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Postul Adormirii Maicii Domnului şi Postul Naşterii Domnului, dar și în toate zilele de miercuri şi vineri din timpul anului bisericesc.
Când nu se fac nunți, înaintea Paștelui
De asemenea, nu se fac nunți în săptămâna brânzei, adică cu şapte zile înainte de Postul Paştelui, în Săptămâna Luminată, adică între Paşti şi Duminica Tomii, în Duminica Rusaliilor, în ajunul şi în ziua tuturor praznicelor împărăteşti şi în perioada cuprinsă între Crăciun şi Bobotează.
Viitorii miri, care plănuiesc să-ți lege destinele, anul acesta, sunt nevoiți să țină cont de aceste date, în care preotul va refuza să âină sfânta slujbă a cununiei.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Când nu se fac nunți
– ajunul şi zilele Praznicelor Împărăteşti (1-2 februarie; 5-6 şi 15-17 iunie; 15 august; 13-14 septembrie);
– luni după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Paşti până la Duminica Sfântului Apostol Toma (4 martie – 5 mai);
– Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (22-28 iunie);
– Postul Adormirii Maicii Domnului (31 iulie -14 august);
– Postul Naşterii Domnului (15 noiembrie – 24 decembrie);
– perioada Crăciun până – Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie).
Biserica interzice săvârșirea cununiilor în anumite perioade şi zile de post, deoarece bucuria, petrecerile și stările de bine care au loc cu această ocazie nu se potrivesc cu atmosfera de pocăință și sobrietate pe care o cere postul de la creştini.
De asemenea, Biserica interzice săvârșirea cununiei relgiioase în zilele de praznice împărătești, în ajunul lor sau în perioade care au legătură cu ele, pentru ca bucuria duhovnicească a respectivelor sărbători să nu fie umbrită sau micșorată de cea a petrecerii legate de sărbătoarea căsătoriei.
Viitori soţi trebuie să se pregătească şi din punct de vedere spiritual, pentru Cununia religioasă. Pentru aceasta, mirii trebuie să treacă prin procesul de rugăciune şi post care durează o săptămână sau câteva zile, înainte de nuntă şi trebuie să se spovedească, pentru a fi gata de Sfânta Împărtăşanie. La această pregătire, în mod obişnuit trebuie să participe şi părinţii celor doi miri, precum şi naşii, părinţii spirituali.