Ordonanța de Urgență privind anticipatele, respinsă în plen. 86 de oameni s-au împotrivit

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
19/02/2020, 13:06
Ordonanța de Urgență privind anticipatele, respinsă în plen. 86 de oameni s-au împotrivit GALERIE FOTO
Pas alegerilor anticipate de la Senat. Sursa foto - ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Ordonanța de Urgență privind anticipatele a fost respinsă în plen. Totul s-a petrecut în ședința Senatului care a avut calitate de primă Cameră legislativă sesizată.

Ordonanța de Urgență privind anticipatele, respinsă în plen

Aceștia au spus pas OUG 26/2020 privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Comisia juridică a Senatului a acordat un raport de admitere pentru respingerea acestei OUG. Senatorii jurişti au adoptat un amendament propus de UDMR, amendament însuşit de plen, prin care a fost modificat titlul actului normativ din „proiect pentru aprobarea OUG” în „proiect pentru respingerea OUG”.

86 de oameni s-au împotrivit

Trebuie specificat că proiectul de respingere a ordonanţei a fost adoptat cu voturi 86 de voturi „pentru” şi 34 „împotrivă”. Actul normativ iniţiat de Guvern prevede, printre altele, trei zile de vot în diaspora, dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora şi posibilitatea de a vota la orice secţie.

Ordonanţa reduce unele termene – termenul prevăzut pentru anunţarea datei alegerilor după dizolvarea Parlamentului este de 50 de zile, iar acest anunţ poate fi făcut în termen de cinci zile de la dizolvarea Legislativului.

Actul normativ va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Senatorul USR Florina Presadă a explicat că partidul din care face parte a votat împotriva respingerii acestei ordonanţe de urgenţă deoarece PSD nu îşi doreşte reprezentarea corectă a Diasporei, referindu-se la prevederea privind creşterea numărului de parlamentari pentru românii de peste hotare care apare în actul normativ.

„USR a cerut în mai multe rânduri întrunirea comisiei speciale astfel încât să fie puse în acord legile electorale. Dacă s-ar fi dorit să avem o legislaţuie electorală cu prevederi clare, s-ar fi putut face, dar nu am avut voinţă politică de la majoritarea PSD.

Am votat împotriva respingerii aceste OUG, pentru că nu e normal o majoritate formată în jurul lui Dragnea să decidă cum votează românii. PSD nu îşi doreşte reprezentare corectă pentru diaspora şi nu îşi doreşte anticipate pentru că nu ar mai obţine acelaşi număr de parlamentari ca în 2016. Credem că e nevoie ca Diaspora să fie reprezentată în mod corect”, a afirmat Florina Presadă, la explicarea votului în plenul Senatului.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×