”Ordonanța lăcomiei”, OUG 114, adoptată fără avizul BCE

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
13/02/2019, 12:11
”Ordonanța lăcomiei”, OUG 114, adoptată fără avizul BCE GALERIE FOTO
Ordonanța lăcomiei, OUG 114, a fost adoptată fără avizul BCE

„Ordonanța lăcomiei”, OUG 114, a fost adoptată fără avizul BCE. În acest context, Banca Centrală Europeană consideră că neconsultarea este „un caz de nerespectarea de către autoritățile române a Articolului 127 alineatele (4) și Articolul 282 alineatul (5)din TFUE şi articolul 2 alineatul (1) din Decizia 98/415 / CE a Consiliului”.

Recent, BCE a trimis o scrisoare ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, prin care îi atrage atenția că a propus și adoptat OUG 114, prin care impune taxe pe activele bancare în funcție de creșterea ROBOR, fără a-i fi cerut părerea, lucru care contravine Articolul 282 alineatul (5) din TFUE.

”Ordonanța lăcomiei”, OUG 114, a fost adoptată fără avizul BCE

„În viitor, dacă este cazul, BCE ar aprecia guvernul român care acordă datoria luând în considerare observaţiile de mai sus, îndeplinind obligaţia de a consulta BCE cu privire la proiect legislaţie”, se arată în scrisoarea trimisă către Teodorovici, dar și către Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

”Ordinanța lăcomiei”, OUG 114, adoptată fără avizul BCE
Scrisoarea trimisă de BCE către Eugen Teodorovici

În prezent, există dezbateri ample și în țară cu privire la această temă. De asemenea, au fost discuții atât la Banca Națională, cât și la Parlament legate de ROBOR și de impactul pentru bănci al taxei. Mai mult, BNR a făcut și un raport, care este analizat în această perioadă de un grup de lucru de la Ministerul de Finanțe și de la Banca Națională. Sâptămâna viitoare, Eugen Teodorovici și guvernatorul BNR urmează să ajungă din nou față în față pentru a discuta pe acest subiect.

”Ordinanța lăcomiei”, OUG 114, adoptată fără avizul BCE
Teodorovici și guvernatorul BNR urmează să ajungă din nou față în față pentru a discuta pe acest subiect

BCE: ” este un caz de nerespectare de către autoritățile române a articolului 127 și 282”

Despre OUG 114 a vorbit și Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE. „Ordonanţa 114 rămâne. S-ar putea să facem anumite ajustări (…) Ordonanţa s-ar putea să nu fie perfectă. S-ar putea, şi asta poate să se constate acum, că sunt anumite efecte care nu au fost suficient studiate. (…) Economia, din păcate, este o ştiinţă, dar ea nu este întotdeauna o ştiinţă perfect matematică.

”Ordinanța lăcomiei”, OUG 114, adoptată fără avizul BCE
Despre OUG 114 a vorbit și Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE

Nu pui necunoscutele în ecuaţie, îşi dă rezultatele şi cu asta ai încheiat. Vezi de foarte multe ori efectele ca urmare a măsurilor şi cred că cel mai grav este să fim surzi la anumite semnate care vin din piaţă şi să refuzăm dialogul. Cred că este obligaţia noastră, ca prin dialog, să vedem ce putem face”, a declarat Tăriceanu marți, 12 februarie, în cadrul unei emisiuni la TVR.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×