Ora de iarnă 2018. Când dăm ceasurile înapoi!

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
02/10/2018, 22:13
Ora de iarnă 2018. Când dăm ceasurile înapoi!
Romania se pregateste de trecerea la ora de iarna!

România se pregătește pentru trecerea la ora de iarnă! Aceasta se face în noaptea dintre 28 octombrie şi 29 octombrie 2018 (sâmbătă spre dumincă), astfel încât ora 4:00 a dimineţii de 29 octombrie 2018 devine ora 3:00. Asta înseamnă că ne vom putea bucura de o oră în plus de somn iar duminică, 29 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an! Va avea 25 de ore! Acest mecanism de schimbare a orei este folosit de România din 1932, acesta fiind folosit de peste 100 de ţări din întreaga lume, însă sunt discuții pentru renunțarea la ora de iarnă!

Trecerea la ora de iarnă îi afectează pe oameni. Medicii consideră că avem nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta la ora de iarnă, deoarece trebuie să ne culcăm cu o oră mai devreme decât ne-am obişnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

Trecerea la ora de iarnă ne dă ceasul biologic peste cap

”Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obişnui cu noul program”, spune Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale.

Trecerea la ora de iarnă/vară a fost subiectul unui studiu de amploare în Uniunea Europeană! În jur de 80% dintre respondenţii unei consultări publice lansate de Comisia Europeană, luna trecută, au declarat că ar susţine renunţarea la ora de vară.

În discursul său privind starea Uniunii, președintele Jean-Claude Juncker a declarat: „Cu totii afirmam in discursurile noastre ca dorim sa actionam la nivel macro in chestiunile de importanta majora si la nivel micro in chestiunile de importanta minora. Dar nu exista aplauze atunci cand legislatia UE prevede faptul ca europenii trebuie sa schimbe ora de doua ori pe an. Astazi, Comisia propune schimbarea acestei situatii.

Schimbarea orei trebuie sa inceteze. Statele membre ar trebui sa decida singure ca cetatenii lor sa traiasca in conditii de ora de vara sau de iarna. Este o chestiune de subsidiaritate. Ma astept ca Parlamentul si Consiliul sa impartaseasca acest punct de vedere si sa gaseasca solutii care functioneaza pentru piata noastra interna. Suntem in intarziere!”.

Citește și Iarna vine mult mai repede, anul acesta! Ce se întâmplă cu vremea

Citește și Top 10 conserve „de poveste“. Reţete mai puţin ştiute, ce nu trebuie să lipsească din cămară

Pentru următorii ani, trecerea la ora de vară şi la ora de iarnă se va face la următoarele date:

2019 – 31 martie – 27 octombrie

2020 – 29 martie – 25 octombrie

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×