Unul dintre obiceiurile cel mai des practicate toamna, când bogăţia de pe tarabe se află la apogeu, este prepararea conservelor pentru sezonul rece. Fie pentru a profita de preţurile mici şi a evita cheltuielile mari de peste iarnă, fie pentru că ţin să cunoască întru totul ceea ce se află în spatele alimentelor din farfurie, gospodinele trebăluiesc de zor în această perioadă şi caută noi şi noi metode de a păstra cât mai bine prospeţimea şi aroma legumelor. Iată câteva reţete mai puţin ştiute, ce vor decora mesele de Sărbători şi vor deveni subiect „de poveste” printre membrii familiei şi oaspeţi. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi
Gogoşari în sos de muştar
Ingrediente: 4-5 kg gogoşari tăiaţi feliuţe, 250 ml apă, 250 ml ulei, 250 ml oţet, 250 g zahăr, 4 linguri cu muştar, 400 g bulion, 2 linguri cu sare de murături, boabe de piper, foi de dafin.
Mod de preparare: se pun ingredientele, cu excepţia gogoşarilor, într-o oală şi se fierb 30 de minute, amestecând des. Se adaugă gogoşarii şi se lasă la fiert amestecând regulat până se ridică sosul deasupra. Se toarnă în borcane, care se fierb la bain-marie, se lasă să se răcească în apă şi se acoperă cu o pătură timp de două zile, înainte de a le aşeza în cămară.
Top 10 conserve „de poveste“. Reţete mai puţin ştiute
Salată mixtă de toamnă
Ingrediente: 1 kg gogonele, 2 kg gogoşari, 3 cepe mărişoare, 1 legătură de frunze de ţelină, 150 ml ulei, 150 ml oţet, 150 g zahăr, 1 lingură cu sare, 1/2 linguriţă cu boabe de piper negru, 1 foaie de dafin.
Mod de preparare: gogonelele se taie fâşii, iar gogoşarii curăţaţi de seminţe se toacă. Ceapa se taie fideluţă, iar frunzele de ţelină se toacă mărunt. Se pun într-o oală uleiul, oţetul, zahărul, sarea, piperul, foaia de dafin şi se dau în clocot. Se adaugă pe rând legumele şi se amestecă bine. Din momentul fierberii se lasă un sfert de oră, timp în care se amestecă, apoi se răstoarnă compoziţia în borcane, care se pun la bain-marie.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Vinete marinate
Ingrediente: vinete, usturoi, cimbru, oregano, piper boabe, oţet, ulei de măsline, sare.
Mod de preparare: vinetele se curăţă de coajă, se taie felii, se aşază în straturi într-o cratiţă, alternate cu sare şi se lasă circa 12 ore la scurs. Oţetul, combinat cu apă (o parte apă, două părţi oţet), se pune la fiert cu piper, cimbru şi oregano. Aproape de clocot se pun vinetele şi se lasă câteva minute să clocotească. Se lasă după aceea la scurs. Se aşază apoi în borcane, alternate cu usturoi, oţet, cimbru, oregano şi ulei, având grijă să coboare până la fundul borcanului şi să nu rămână bule de aer.
Roşii cherry pentru iarnă
Ingrediente: roşii cherry coapte şi tari, căţei de usturoi mărunţiţi, busuioc proaspăt.
Mod de preparare: roşiile se pun întregi în borcane, până la jumătate, împreună cu câte un căţel de usturoi şi câteva frunze de busuioc. Recipientele se închid cu capac, se pun într-o oală, în apă, şi se fierb cam două ore. Se lasă să se răcească în apă până a doua zi.
Rubarbă murată
Ingrediente: 5 tulpini de rubarbă tăiată cubuleţe, 150 g zahăr, 100 ml oţet de mere, 150 ml apă, 1 frunză de dafin, piper boabe, 1 linguriţă cu sare.
Mod de preparare: ingredientele, cu excepţia rubarbei, se pun la fiert. Se adaugă apoi rubarba. Când e fiartă se pune totul în borcan, se înfiletează capacul şi se acoperă cu un prosop ca să se răcească lent.
Top 10 conserve „de poveste“. Reţete mai puţin ştiute
Roşii cu usturoi şi busuioc
Ingrediente: roşii bine coapte, 2 căţei de usturoi/borcan, 5 frunze cu busuioc proaspăt/borcan, boabe de piper negru.
Mod de preparare: roşiile se taie în patru sau în două, în funcţie de mărime, şi se pun în borcane, împreună cu usturoiul, piperul şi busuiocul. Recipientele se închid, se aşază în oală fără să se atingă între ele, se toarnă apă până sus şi se ţin pe foc mediu circa 40 de minute. Se lasă să se răcească în apă înainte de a le duce în cămară.
Conservă de dovleac
Ingrediente: 1 dovleac, apă (1 l la 1 kg dovleac).
Mod de preparare: dovleacul se taie cuburi şi acestea se fierb circa două minute. Se pun în borcane, se toarnă apă, se pune capacul şi se fierb la bain-marie.
Dovlecei marinaţi
Ingrediente: 10 dovlecei, 3 căţei de usturoi/borcan, piper negru boabe, sare pentru murături, 3 linguri cu zahăr, 150 ml oţet.
Mod de preparare: dovleceii se taie felii de 1 cm grosime, se pun în borcane împreună cu usturoi şi o jumătate de linguriţă cu piper/borcan. Se pune circa un litru şi jumătate de apă la fiert cu sare, zahăr şi oţet, şi după ce fierb se toarnă peste dovlecei. Borcanele se pun apoi la fiert într-o oală cu apă timp de zece minute de când dă în clocot. Se aşază cu fundul în sus sub un prosop şi se consumă după o lună.
Zacuscă din mere şi miere
Ingrediente: 1 kg ceapă, 1 kg mere, 1 kg morcovi, 1 kg rădăcină de ţelină, 2 kg gogoşari/ardei capia, 2 kg roşii coapte, 2 kg vinete, 1 lingură cu miere, 2 linguri cu sare, 1/2 l ulei.
Mod de preparare: se coc vinetele şi ardeii/gogoşarii. Roşiile şi merele se descojesc. Se dau toate legumele şi merele prin maşina de tocat, pe rând. Apoi, ceapa se căleşte cu merele şi uleiul. Morcovii, ţelina şi uleiul se pun într-un vas mare la călit. Când sunt gata, se adaugă ceapa călită cu merele. Ardeii/gogoşarii şi vinetele se călesc şi se pun în compoziţia din vasul mare. Roşiile se fierb şi se pun imediat împreună cu celelalte ingrediente. Se lasă la fiert două ore, timp în care se amestecă regulat. Când uleiul s-a ridicat, se pun mierea şi sarea. Se umplu borcane sterile, se pun pe o tavă de cuptor şi se lasă 30-40 de minute la 150 de grade Celsius ca să se sterilizeze.
Cea mai bună sare pentru murături este sarea gemă; cea iodată poate înmuia legumele
Dulceaţă de roşii
Ingrediente: 2 kg de roşii, 1 legătură busuioc proaspăt şi tocat mărunt, 1-2 batoane de scorţisoară, 2 cepe roşii tocate mărunt, 330 g zahăr tos, 110 g zahăr brun, 1 linguriţă cu sare, 1/2 linguriţă coriandru, 1 vârf de linguriţă de chimen, 25 ml oţet de mere, 25 ml oţet balsamic, zeama de la 1 lămâie.
Mod de preparare: roşiile se pun în apă clocotindă, apoi se răcesc brusc în apă cu gheaţă pentru a se desprinde coaja de miez. Se toacă, se pun în oala în care au fiert, se pun celelalte ingrediente şi se fierbe totul, amestecând constant, la foc mediu. După două-trei ore, când are consistenţa unui gem, se scoate scorţişoara, iar compoziţia se toarnă fierbinte în borcănele, se închid bine, după care se ţin câte cinci minute cu fundul în sus. Se aşază între pături şi se lasă două zile, după care se pun în cămară.