Noul coronavirus a ucis deja peste 5.800 de persoane din întreaga lume și a îmbolnăvit alte 155.000, iar bilanțul tinde să capete cote dramatice pe zi ce trece, mai ales că nu există încă un vaccin care să pună capăt pandemiei. În aceste condiții, Organizația Mondială a Sănătății monitorizează în permanență evoluția bolii în fiecăruia dintre statele afectate și transmite recomandări, pentru ca momentul critic să poată fi depășit cât mai curând cu putință.
OMS cere ca fiecare pacient suspect de coronavirus să fie testat
În cadrul unei conferințe de presă, liderii instituției ce își are sediul la Geneva, în Elveția, a solicitat feicăruia dintre țările membre, 193 la număr, să testeze fiecare persoană suspectă de COVID-19, indiferent dacă manifestă simptome specifice bolii sau a intrat în contact cu un pacient infectat.
„Ne confruntăm cu o criză sanitară mondială majoră și trebuie să facem tot ce depinde de noi pentru a-i pune capăt. De aceea, recomandăm ca fiecare caz suspect să fie supus testului.
Avem în momentul de față mai multe cazuri de decese în restul lumii decât în China. Nimeni nu se poate lupta cu un incendiu cu ochii legați”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, adăugând că este indispensabil ca țările să „testeze, testeze, testeze”.
De ce în România nu se fac mai multe teste pentru coronavirus? Explicațiile unui medic de la „Matei Balș”
În ceea ce privește țara noastră, până la ora redactării acestei știri au fost prelucrate la nivel național 3.205 de teste pentru coronavirus, dintre care 159 au indicat că persoanele respective sunt infectate.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Având în vedere că boala se răspândește într-un ritm extrem de agresiv, cu toții ne întrebăm de ce medicii nu folosesc un număr mai mare de teste, în condițiile în care ministrul Sănătății dă asigurări că acestea sunt suficiente.
„E adevărat, avem o creștere a numărului de îmbolnăviri, dar acele cazuri noi erau aproape toate dintre cazurile deja monitorizate, în carantină sau în izolare la domiciliu. Ar trebui să ne fie teamă de situațiile noi care nu erau monitorizate.
Lucrurile sunt ținute sub control, anchetele epidemiologice sunt făcute corect. Sigur că rezultatele vin pe parcurs și ne așteptăm la o creștere și în zilele următoare. Nu e vorba neapărat de numărul de teste sau de costul lor, e vorba că aceste teste se fac în laboratoare specializate și presupun și personal avizat.
Dacă faci foarte multe teste când nu ai neapărată nevoie, timpii de așteptare vor fi lungi. Altfel, la Matei Balș lucrurile se desfășoară normal, fiecare știe ce are de făcut”, a declarat Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.