Unde se pot face teste pentru coronavirus în țară. Ministerul de Interne a făcut un anunţ de ultimă oră

Flaviu Popa   
în Stiri de ultima ora
16/03/2020, 17:55
Unde se pot face teste pentru coronavirus în țară. Ministerul de Interne a făcut un anunţ de ultimă oră
Spitalele unde se pot face testări pentru coronavirus

8 centre medicale din România oferă posibilitatea ca oamenii să fie testați pentru coronavirus. Trei dintre aceste centre sunt în București, anunță MAI.

Unde se pot face testări în România?

Conform Ministerului Afacerilor Interne, centrele medicale din Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Constanța și Craiova pot face teste pentru depistarea coronavirusului.

Acestora li se adaugă trei centre din București, cu mențiunea că se fac eforturi mari ca cel puțin câte un astfel de centru de testare să existe în fiecare județ.

„Autorităţile naţionale depun eforturi în mod constant pentru creşterea capacităţii de testare privind infectarea cu noul tip de coronavirus (COVID – 19).

În acest moment analizele pot fi efectuate în 8 centre medicale, trei în Bucureşti şi câte unul în Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa şi Craiova. În prezent se depun eforturi pentru operaţionalizarea câte unui centru de analize în cât mai multe judeţe”, au transmis reprezentanții MAI prin intermediul unui comunicat de presă.

În acest moment, la nivel național, sunt disponibile 1524 de teste pentru diagnosticare moleculară, la care se vor adăuga alte 10.000 de teste pentru. De asemenea, 40.000 de teste rapide au fost achiziționate și vor fi distribuite în această săptămână.

Testele, resursă limitată

Conform specialiștilor, un test costă spitalul aproximativ 200 de lei. Din acest motiv, medicii trebuie să decidă extrem de bine cine are nevoie și cine nu are nevoie de testare, pentru că resursele sunt limitate inclusiv în țări potente financiar precum Italia.

În ce constă un test de Coronavirus

În primă fază, medicii vor recolta cel mai probabil probe de salivă și mucoasă nazală. Probleme vor fi transmise la laborator, în maximu, 72 de ore. Rezultatul testului va fi livrat în 24 de ore.

Tehnicienii folosesc o procedură denumită RT-PCR, un tip de reacție de polimerizare în lanț, test folosit și în cazul gripei clasice. Astfel, specialiștii pot observa dacă genomul distinct al virusului COVID-19 se găsește în probă.

  • 40.000 de teste rapide are pregătită România, pentru depistarea coronavirus

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×