OMS avertizase în urmă cu un an că urmează o nouă pandemie. Ce spuneau experții despre mutațiile virusurilor

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
15/03/2020, 19:26
OMS avertizase în urmă cu un an că urmează o nouă pandemie. Ce spuneau experții despre mutațiile virusurilor
OMS avertizase in urmă cu un an că urmează o nouă pandemie. Sursa foto: profimediaimages.ro

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat încă de anul trecut, din luna martie, că o pandemie de gripă cu efcte devastatoare urmează să apară.

OMS avertizase in urmă cu un an că urmează o nouă pandemie

Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţa pe 13 martie 2019 că o pandemie cu efecte devastatoare pentru omenire urmează să apară. OMS spunea atunci că problema e când, nu dacă”.

Ameninţarea unei pandemii de gripă este omniprezentă„, declara directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat în cadrul unui comunicat. OMS anunţa încă de pe atunci că omenirea trebuie să fie pregătită pentru o astfel de pandemie.

Pînă anul acesta virusul H1N1 a fost cel mai periculos

Trebuie să fim vigilenţi şi pregătiţi – costul unui focar major de gripă îl va depăşi cu mult pe cel al prevenirii„, a adăugat a adăugat în 2019 Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Atunci, oficialul OMS făcea referire la virusul H1N1, fiind cea mai recentă pandemie, în anii 2009-2010, reamintind cu una din cinci persoane la nivel mondial a fost infectată. Rata mortalităţii H1N1 a fost de 0,02%.

În anul 2019, experţii mondiali din domeniul sănătăţii, precum şi OMS, avertizau că există riscul crescut de apariţiei a unui virus gripal periculos care se va transmite de la animal la om, iar acesta să sufere mutaţii astfel încât să afecteze sute de mii de oameni.

Virusurile gripale sunt multe şi în continuă schimbare, iar aproximativ 1 miliard de persoane sunt afectate în timpul epidemiilor sezoniere. Dintre toate îmbolnăvirile dintr-un sezon circa 3-5 milioane sunt cazuri grave, provocând moartea a 290.000-650.000 de decese.

Multe dintre decese sunt înregistrate printre persoanele suferinde şi de alte afecţiuni. OMS anunţa în 2019 că vaccinurile pot ajuta la prevenirea unora dintre cazuri, astfel recomanda imunizarea personalului medical, categoriile vulnerabile, aici intrând bătrânii şi copiii, precum şi persoanele cu afecţiuni preexistente.

Planul OMS spunea încă de anul trecut că are un plan şi cuprindea măsuri de protejare a populaţiilor de epidemiile anuale de gripă sezonieră preum şi pentru pregătirea unei pandemii.

Planul OMS din 2019 era menit să îmbunătăţească capacităţile de supraveghere la nivel mondial şi de reacţie, guvernele trebuind să dezvolte planuri naţionale pentru lupta împotriva gripei. De asemenea, fiecare şaă trebuia să găsească instrumente mai eficiente pentru prevenirea, detectarea, controlul şi tratarea bolii, precum şi vaccinuri şi medicamente mai bune.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×