Un medic specialist în boli infecțioase din Toronto vine cu sfaturi utile în contextul pandemiei de coronavirus: „Temperați-vă frica, nu vă panicați!

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
14/03/2020, 23:08
Un medic specialist în boli infecțioase din Toronto vine cu sfaturi utile în contextul pandemiei de coronavirus: „Temperați-vă frica, nu vă panicați!
Un reputat medic infecționist din Canada recomandă oamenilor să nu se teamă de coronavirus. Sursa foto: cnn.com

Noul coronavirus a ucis deja peste 5.800 de persoane din întreaga lume și a îmbolnăvit alte 155.000, iar bilanțul tinde să capete cote dramatice pe zi ce trece, mai ales că nu există încă un vaccin care să pună capăt pandemiei. În aceste condiții, oamenii au tendința de a intra în panică, fără să știe că un astfel de comportament nu face altceva decât să favorizeze răspândirea tot mai rapidă a agentului patogen denumit științific COVID-19.

Sfaturile unui medic specialist în boli infecțioase din Toronto. Cum să te ferești de coronavirus

Potrivit lui Abdul Sharkawy, specialist în boli infecţioase din Toronto, Canada, un element cheie în prevenirea bolilor contagioase cum este cea cu care ne confruntăm în momentul de față îl constituie controlul fricii.

Dacă reușiți să vă păstrați calmul, aveți șanse mult mai mari să țineți virusul la distanță, explică reputatul medic.

Bineînțeles, acest lucru nu este posibil în absența unei igiene corecte și a măsurilor de prevenție necesare în astfel de cazuri. Înainte de toate, trebuie să știți, însă, că nicio maladie, oricât ar fi de periculoasă, nu poate face mai mult rău decât o atitudine de tipul „să-mi fie mie bine”.

Totodată, în mesajul postat pe rețelele de socializare, expertul critică în termeni duri tendința oamenilor de a-și face provizii haotic, în cantităţi mari, care îl duce cu gândul la celebrele filme SF care prezintă o lume postapocaliptică.

Mesajul medicului din Toronto

Sunt medic infecţionist de peste 20 de ani, văd zilnic pacienţi bolnavi. Am lucrat în spitale mici şi în zonele cele mai sărace ale Africii.

HIV/SIDA, hepatită, tuberculoză, SARS, rujeolă, pojar, pertussis, difterie… puţine sunt bolile la care nu m-am expus. Cu excepţia SARS, restul problemelor nu m-au afectat, nu m-au făcut să mă simt vulnerabil, speriat sau copleşit.

Nu mi-e teamă de COVID-19. Mai degrabă sunt îngrijorat de implicaţiile pe care le va avea această epidemie care se extinde rapid în toată lumea.

Sunt, pe bună dreptate, îngrijorat în privinţa persoanelor vârstnice, cu o stare de sănătate fragilă, care au cel mai mult de suferit.

Dar nu şi de COVID-19! Teama mea cea mai mare este reprezentată de valul de panică şi frică ce a pus stăpânire pe societate, oameni care îşi fac provizii haotic, în cantităţi ridicol de mari, ca şi cum s-ar retrage într-un buncăr antiatomic într-o lume postapocaliptică.

Mi-e teamă că măştile N95 furate din spitale şi din alte unităţi medicale de urgenţă, unde chiar erau necesare, de care personalul medical avea cea mai mare nevoie, sunt acum purtate ca o fiţă, în cafenele, aeroporturi, malluri, perpetuând astfel starea de panică, de frică, de suspiciune faţă de alţi oameni.

Mi-e teamă că spitalele noastre vor fi asaltate de oameni care „cred că sunt în regulă, nu sunt infectaţi, nu au simptome”, dar s-au gândit să vină la un control, pentru că nu se ştie niciodată”… în timp ce bolnavii cu emfizem pulmonar, pneumonie, atac cerebral şi insuficienţă cardiacă vor plăti preţul timpului pierdut în Urgenţe de către medici, căutând cai verzi pe pereţi.

Mi-e teamă că restricţiile de călătorie vor fi atât de drastice încât familiile nu se vor mai reuni cu ocazia unei nunţi, înmormântări etc.

Mi-e teamă că panica va duce la prăbuşirea economiei, la falimentul multor afaceri şi, în final, totul va culmina cu recesiune globală. D

ar de ce mi-e teamă cel mai tare este mesajul pe care li-l transmitem copiilor noştri puşi în faţa unei ameninţări. În loc să îi învăţăm să fie raţionali, altruişti, empatici, le spunem să fie suspicioşi, să se teamă, să fie defensivi şi interesaţi doar de propriul lor bine.

COVID-19 nu este nici pe departe o criză pe cale să se fi răsuflat. Nici pe departe. Vom avea toţi un prieten, un membru al familiei infectat la un moment dat.

Aşteptaţi-vă la asta, fiţi pregătiţi, nu vă culcaţi pe-o ureche crezând că vouă nu vi se poate întâmpla. Adevărul este că acest virus nu face atât de mult rău. Însă comportamentul nostru şi atitudinea de tip „să-mi fie mie bine” se pot dovedi dezastruoase.

Vă implor! Temperaţi-vă frica nejustificată, nu vă panicaţi, dar educaţi-vă mental în sensul de a fi pregătiţi pentru orice. Acum avem ocazia să învăţăm, toţi, de la mic la mare, ce înseamnă igiena corectă şi ce importanţă are aceasta în prevenirea bolilor contagioase.

Să fim uniţi în această provocare, să arătăm compasiune faţă de ceilalţi, să fim răbdători şi, mai presus de toate, să căutăm mereu adevărul, să analizăm faptele şi să ne informăm din surse corecte, să nu mai dăm atenţie speculaţiilor şi mesajelor catastrofice.

Fapte, nu frică. Mâini curate. Inimi deschise. Copiii noştri ne vor mulţumi pentru asta!”, a scris medicul Abdul Sharkawy, specialist în boli infecţioase din Toronto, pe contul său de Facebook.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×