Purtătoarea de cuvânt a Organizației Mondial a Sănătății, Margaret Harris, a criticat modul în care guvernul lui Boris Johnson gestionează criza provocată de coronavirus. Harris crede că este riscantă încercarea oficialităților de a crea ”o imunitate de turmă”, transmite News.ro.
Atitudine relaxată în Regatul Unit
Guvernul britanic a decis să nu închidă școlile și nici să interzică adunările publice limitându-se să recomande tuturor celor care prezintă simptome ale unei boli respiratorii, chiar și ușoare, să se izoleze timp de șapte zile.
Decizia autorităților de la Londra a fost luată după consultări cu un grup de cercetători care au spus că, pentru a dezvolta imunitate, populația trebuie să fie expusă la coronavirus.
Această strategie este contestată de OMS. „Nu cunoaştem destule lucruri despre chimia acestui virus, populaţia nu a fost expusă la el suficient de mult timp ca să ştim ce face în termeni de imunologie (…) Fiecare virus funcţionează diferit în corpul nostru şi stimulează un profil imunologic diferit. Putem emite teorii, dar în prezent ne confruntăm cu o situaţie în care trebuie să urmărim acţiunea”, a declarat Margaret Harris pentru BBC4.
OMS: ”Faceți tot”
De asemenea, directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a recomandat guvernelor lumii să nu se limiteze la jumătăți de măsură și să ia cele mai aspre măsuri de prevenție.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5570 de lei în a doua zi de Crăciun!
„Mesajul nostru pentru ţări continuă să fie: trebuie să aveţi o abordare amplă pentru a lupta. Nu doar testare. Nu doar urmărirea contacţilor. Nu doar carantină. Nu doar distanţare socială. Faceţi tot”, a spus Ghebreyesus.
Autoritățile britanice au adoptat o tactică mai puțin radicală, deși consilierul științific al Guvernului a admis că în Marea Britanie sunt între 5.000 și 10.000 de persoane ”probabil” deja infectate.
„Este cea mai rea criză de sănătate publică a acestei generaţii„, a declarat oficialul de la Londra într-o conferință de presă susținută joi.
Până acum, în întreaga lume s-au înregistrat peste 149.000 de cazuri de infecție cu coronavirus, dintre care 5.500 au fost cazuri letale.