Oamenii s-au panicat în urma cutremurului de 5,2 grade din zona Vrancea. Raed Arafat: ”Au fost două apeluri la 112”. Avertismentul lui Mărmureanu

Alexa Serdan  
înStiri de ultima ora
31/01/2020, 11:35
Oamenii s-au panicat în urma cutremurului de 5,2 grade din zona Vrancea. Raed Arafat: ”Au fost două apeluri la 112”. Avertismentul lui Mărmureanu
Raed Arafat a declarat că au existat 2 apeluri la 112 în urma cutremurului de 5,2 grade din zona Vrancea. Sursa foto: Hepta.ro

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter s-a produs în această noapte, la ora 03:26, în zona Vrancea. Seismul s-a resimțit în mai multe orașe importante printre care și București, iar oamenii au început să se panicheze și au apelat serviciul de urgență 112.

Apeluri de urgență la 112 în urma seismului de 5,2 grade de azi noapte

Institutul Național pentru Fizica Pământului a confirmat că un seism puternic a avut loc în noaptea de miercuri spre joi, în zona Vrancea. Seismul s-a produs la adâncimea de 119 de kilometri și s-a simțit în mai multe orașe, inclusiv în Capitală, iar mai mulți oameni au intrat în panică.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată?Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române!Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat într-o intervenție telefonică că au existat două apeluri la numărul de urgență 112 în urma seismului din această noapte. Apelurile nu au venit din zona seismică, ci din Buzău și Ploiești unde doi oameni au suferit atacuri de panică.

„Două apeluri, unul la Buzău și unul la Ploiești, pentru atacuri de panică. Efecte ale cutremurului în afară de aceste atacuri de panică nu au fost raportate în niciun loc de unde s-a simțit cutremurul”, a declarat Raed Arafat, relatează digi24.ro.

Sfaturile lui Raed Arafat în cazul unui cutremur puternic în România

Raed Arafat i-a sfătuit pe oameni să descarce aplicația DSU unde pot găsi informații despre cum trebuie să ne comportăm în cazul unui cutremur major. Totodată, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență le-a mai transmis cetățenilor români să intre și pe „site-urile campaniei nutremurlacutremur.ro și pe site-ul  fiipregatit.ro.”

Cel mai important lucru este controlul de sine, nu panica, să nu coboare în casa scărilor, nu cu liftul, să stea în casă sub o grindă sau să stea sub un obiect care poate să-l protejeze, o masa de exemplu. Să aștepte să treacă cutremurul.

Noi avem o caravană operată de IGSU și care în fiecare săptămână se deplasează în zone rurale, urbane. Pe lângă instruirile periodice, caravana atinge aceste aspecte și va fi modernizată, se va suplimenta un centru mobil care va avea inclusiv partea de simulare pe cutremur”, a mai completat șeful DSU, potrivit sursei menționate.

Cât de pregătită este România pentru un cutremur major?

În altă ordine de idei, Raed Arafat a mai precizat că România este pregătită pentru un cutremur major, dar nu în proporție de 100%. De asemenea, șeful DSU a mai spus că în cazul unui cutremur puternic România va solicita imediat și ajutor internațional.

„Oricum, suntem mai bine pregătiți decât acum doi, trei ani. Dotarea este mult mai multă, pregătirea este mai bună. Deci, suntem pregătiți până la o limită, depinde de impactul cutremurului.

Putem să gestionăm singuri sau poate să apelăm la Protecția Civilă Europeană, să-i chemăm și pe alții să ne sprijine în intervenție, cum s-a întâmplat în Albania, când ne-au chemat ei pe noi”, a spus Raed Arafat, informează national.ro.

 

Totodată, în anul 2018 fizicianul Gheorghe Mărmureanu spunea că România va fi lovită în viitorul apropiat de un cutremur cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter, conform calculelor sale. „(Cutremurul – n. r.) va fi adânc şi acesta va fi norocul României. Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune”, spunea Mărmureanu, potrivit realitatea.net.

„Eu sunt optimist, acesta este cuvântul. Adâncimea va fi de 150-170 de km. Şansele sunt foarte mari să fie după 2040 – 2041. Sunt calcule de peste trei secole şi care văd că se satisfac. Văd că până acum nu am greşit deloc”, a mai spus seismologul.

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×