Cutremur de 5,2 grade în România. Seismul, resimțit puternic și la București. Anunțul directorului INFP – UPDATE

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
31/01/2020, 07:58
Cutremur de 5,2 grade în România. Seismul, resimțit puternic și la București. Anunțul directorului INFP – UPDATE
Cutremurul a fost resimțit puternic și la București. Sursa foto - facebook

Un cutremur înregistrat cu magnitudinea de 5,3 grade a avut loc în România. Seismul s-a produs în noaptea de joi spre vineri, 31 ianuarie.

UPDATE, ora 8.00: INFP a revizuit magnitudinea seismului produs noaptea trecut la 5,2 grade pe scara Richter. Cutremurul a avut o intensitate de V grade pe scara Mercalli si a fost cel mai puternic din ultimele 15 luni.

¨De obicei la 2 ani se produce un cutremur cu o astfel de magnitudine. In Bucurelti unda seismica a pierdut din intensitate. In acest moment, nu stim exact daca si cand se va produce un cutremur puternic. Cutremurele care produc pagube sunt cu magnitudini peste 7. Spun acest lucru din experienta cutremurului din 1977 si a celui din 1990¨, a spus directorul INFP, Constantin Ionescu, la Digi 24.

¨De obicei, o activitate intensa se produce la cutremurele de suprafata. Intr-o regiune unde se produc cutremurele de suprafata este posibil sa apara cutremur mare. Pentru Vrancea, nu exista acest fenomen. Cutremurele, in caz in care se produc la adancime mica, produc efecte pe o suprafata mica si pagube materiale. La cutremurele adanci precum cele din Vrancea, efectul este conic si se simte pe distanta de 400 de kilometri, cum se simte in epicentru pentru ca unda se duce pe verticala si oblic¨, a mai precizat acesta.


Stire initiala – Cutremur puternic în România

Cutremurul a fost confirmat la puține momente și de Institutul Național pentru Fizica Pământului. Seismul a avut loc la adâncimea de 119 de kilometri, în Vrancea.

Mai exact cutremurul s-a produs la ora 3:26 și s-a simțit din plin și în București. De remarcat că inițial, magnitudinea cutremurului a fost estimată la 5,4 și adâncimea la 126 de km.

Seismul a fost resimțit puternic și la București

Ulterior aceste date au fost actualizate de INFP, care a revizuit magnitudinea seismului la 5,3 pe Richter și adâncimea la 140 de km.

Cutremurul s-a simțit și la Constanța, Bacău, Brașov, Iași, Suceava, dar și Chișinău. De altfel, conform celor de la INFP, epicentrul seismului a fost localizat în apropierea a mai multor orașe.

Seismul s-a produs la 90 km est de Brașov, 93 km sud de Bacău, 104 km nord-est de Ploiesti, 105 km vest de Galați, 108 km NV de Brăila, 153 km nord de București.

De asemenea a fost monitorizat la 171 km sud de Iași, 178 km N-E de Pitești, 203 km est de Sibiu, 214 km sud-vest de Chișinău.

Fără doar și poate, acesta este cel mai mare eveniment seismic care s-a produs anul acesta în România. Vă reamintim că anul trecut, cel mai puternic cutremur din zona seismică Vrancea a fost pe 3 septembrie și a avut magnitudinea de 4,5.

Ultimul cutremur important al anului a avut loc pe 16 ianuarie și a fost înregistrat cu magnitudinea de 2,9 grade pe scara Richter. Mișcarea tectonică a fost considerată atunci una normală pentru activitatea seismică din Vrancea.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×