Cutremur în Vrancea azi noapte. Seismul a avut magnitudinea de 2,9 grade pe scara Richter

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
16/01/2020, 09:03
Cutremur în Vrancea azi noapte. Seismul a avut magnitudinea de 2,9 grade pe scara Richter
Cutremur în Vrancea azi noapte. Sursa foto: realitatea.net

Un cutremur cu magnitudinea de 2,9 grade pe scara Richter s-a produs azi noapte în zona Vrancea, cea mai activă din punct de vedere seismic din România.

Cutremur în Vrancea azi noapte, la ora 03:09

Mișcarea tectonică de azi noapte este considerată una normală pentru activitatea seismică din această parte a țării, iar adâncimea nu a fost una preocupantă (128 de kilometri).

Seismul s-a produs chiar în județul Vrancea, la ora 03:09, potrivit Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cel mai mare cutremur din ultimii 10 ani, produs în octombrie 2018: 5,8 grade pe scara Richter

Ultimul cutremur semnificativ din Vrancea s-a produs pe 20 septembrie anul trecut și a avut o magnitudine de 4,0 pe scara Richter. Cele mai apropiate orașe de acel epicentru, la fel ca în cazul seismului de azi au fost Focșani, Buzău, Bacău, Ploiești și Galați.

Seismicitatea României ne grupată pe mai multe zone epicentrale. Cu alte cuvinte, cutremure semnificative nu se pot produce doar în zona Vrancea, ci și în Banat, Făgăraș-Câmpulung, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud.

Zone epicentrală de o importanță foarte mare pentru fizicieni au fost găsite și în Transilvania, în zona Jibou și râul Târnava și în partea de nord și nord-vest a Olteniei.

Și în nordul Moldovei se pot produce cutremure de adâncime, conform descoperirilor făcute de fizicienii români în ultimele decade.

Cel mai mare cutremur produs în țara noastră în ultimii 10 ani a fost cel de pe 28 octombrie 2018.

Seismul din octombrie, de acum doi ani, a avut o magnitudine de 5,8 grade pe scara Richter. Din fericire, chiar dacă s-a simțit puternic până la București, nu a produs pagube sau victime.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×